Hypotéky zřejmě ani letos výrazně nezlevní

Češi budou muset i letos zapomenout na levné hypotéky. Odborníci očekávají, že pokud hypoteční banky sníží úrokové sazby, tak pouze o několik desetin procenta. Propad hypotečního trhu by se ale měl letos zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Za celý loňský rok finanční ústavy lidem půjčily na bydlení necelých sedmdesát čtyři miliard korun. To představuje meziroční propad o devětatřicet procent.

Zájem o nové bydlení zůstává stále nízký. Většina lidí se bojí zadlužit v době, kdy kvůli rostoucí nezaměstnanosti nemusí mít jisté budoucí příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Medek hovořil o hypotečním trhu.

"Poptávka víceméně stagnuje v posledních čtyřech až pěti měsících," říká Tomáš Halla, ředitel sekce úvěrů na bydlení České spořitelny. Zároveň neočekává, že v první polovině letošního roku dojde k nějaké dramatické změně.

"Protože nevidím důvody změn. Pokud by došlo k oživení, tak spíše ve druhé polovině tohoto roku. Nebo spíš až v roce 2011," podotýká Halla s tím, že trhem by mohla pohnout především ochota se zadlužovat.

Lidé čekají na pokles cen

Část zájemců také stále odkládá koupi nemovitosti v očekávání dalšího poklesu cen. Průměrný úrok hypoték se na konci loňského roku pohyboval na úrovni 5,6 procent. Letos by mohly banky přistoupit k částečnému zlevnění úvěru na bydlení.

"Přichází čas, kdy banky musí velmi vážně uvažovat o úpravě úrokových sazeb směrem dolů," říká šéf hypotečních makléřů Golem finance Libor Ostatek a připomíná nedávný vývoj na hypotečním trhu ve Velké Británii, kde úroky u hypoték klesly na pětileté minimum.

Úroky by v Česku mohly klesnout i o několik desetin procenta. Podle odborníků bude také stále víc majitelů hypoték v průběhu splácení měnit svou banku a využívat takzvaného refinancování hypoték. Přechod k jinému finančnímu ústavu jim totiž může přinést právě nižší úrokovou sazbu.

Tomáš Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme