Česká republika výměnu ambasád s Německem odmítla

Německo zatím pražský Lobkovický palác, kde sídlí jeho ambasáda, do svého vlastnictví nezíská. Nabízenou výměnu za budovu bývalého amerického velvyslanectví v centru Berlína, totiž odmítla česká strana. Český rozhlas to zjistil z diplomatických zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobkovický palác v Praze - Velvyslanectví SRN

Lobkovický palác v Praze - Velvyslanectví SRN | Foto: http://www.prag.diplo.de/

Německo má o pražský barokní palác dlouhodobě mimořádný zájem. Pojí se k němu totiž důležitá etapa moderní historie a sice vycestování několika tisíc východních Němců na Západ. Německo nabízelo na oplátku budovu někdejší americké ambasády v samém srdci Berlína. Její nutné stavební úpravy ale šly nad rámec finančních možností českého ministerstva zahraničí a proto výměna ztroskotala.

"Pokud Němci o Lobkovický palác opravdu stojí, měli by přijít s novou adekvátní nabídkou," řekl Českému rozhlasu nejmenovaný diplomat. Česká republika se snaží dlouhodobě zbavit svého berlínského velvyslanectví a přesídlit do jiných prostor. Provoz stávající ambasády ze 70. let je totiž mimořádně neekonomický. Účet za elektřinu a teplo činil jen v posledním čtvrtletí 63.000 eur, tedy asi 1,5 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budovách ambasád hovořil Jiří Hošek i v Ranním Radiožurnálu

Na opravy by nezbyly prostředky

České ministerstvo zahraničí usoudilo, že by budova někdejšího amerického velvyslanectví potřebovala výrazné stavební úpravy a na ty v současné době nejsou peníze. Objektivně lze podotknout, že budova v samém srdci Berlína má vynikající polohu, nedaleko ruské, francouzské nebo britské ambasády, ale pro potřeby českého státu je zbytečně velká.

Mezinárodní odhadce, na kterém se Česko a Německo dohodly, stanovil v posledních měsících cenu obou nemovitostí. Ten odhad není známý, ale předpokládalo se, že by německá strana bývala musela něco doplatit.

Vysoce postavený český diplomat, který si nepřál být jmenován, ČRo potvrdil, že Němci tu zprávu přijali s pochopením. Tím důvodem českého odmítnutí měly být skutečně pouze náklady.

Obavy o politizaci

Na začátku přitom existovaly obavy ze zpolitizování celé záležitosti na české straně. Leckomu by se totiž prodej barokního skvostu z počátku 18.století Německu nemusel líbit.

Diplomatický zdroj zároveň uvedl, že, zájem Německa o Lobkovický palác tím nekončí. Pro Německo je to mimořádně významná stavba, ve které se díky známému příběhu východoněmeckých uprchlíků, psala historie německého sjednocení.

Berlínská vláda by teď podle českých diplomatů musela nabídnout jinou, velmi atraktivní budovu v centru německé metropole a to je prakticky nemožné, protože tam už žádné volné budovy vlastně nejsou.

Bývalá americká ambasáda nezůstane ležet ladem a takřka stoprocentně ji převezme Spolkový sněm, který má o ni velký zájem.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme