Detenční ústavy pro nezvládnutelné pachatele trestných činů zejí prázdnotou

Nově zřízené detenční ústavy nemají žádné chovance. Ve speciálním zařízení v Brně jsou tři obyvatelé a v Opavě není ze 150 míst obsazené ani jedno. Přitom se zejména psychiatrické léčebny dlouho snažily tyto detence prosadit, aby bylo kam umístit nezvládnutelné pachatele závažných trestných činů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto

Mnohým léčebnám vadí, že tam překvapivě není možné umístit člověka, který byl odsouzen dříve. Důkazem rozpačité situace je osud samotné opavské věznice, která prošla kvůli prázdné detenci doslova vězeňskou rošádou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detenčním ústavům se v Ranním Radiožurnálu věnoval primář Slavoj Brichcín ze sexuologické ambulance v Psychiatrické léčebně Bohnice

"Celkové náklady na rekonstrukci detenčního ústavu činily zhruba 25 miliónů korun," prozradila Radiožurnálu Dagmar Slaná z opavské věznice. Právě odsud byli vystěhováni všichni mladiství odsouzení do dalekých Všehrd. Prakticky ze dne na den tak skončily všechny zavedené a vyzkoušené výchovné modely.

Nyní věznici plní vězni noví, aby detence nebyla prázdná. Za hodně peněz se tak vlastně zvýšila kapacita českých káznic. Ministerstvo spravedlnosti ujišťuje, že opavská detence bude fungovat, jak má. Otázkou zůstává, kdy se tomu tak skutečně stane.

Ústavy suplují přeplněné věznice

Přehrát

00:00 / 00:00

Primář Psychiatrické léčebny Bohnice vysvětluje, proč se do detenčních ústavů dostanou jen tři lidé ročně.

Podle informací Radiožurnálu je problém v tom, jak vlastně nebezpečné pacienty do ústavů dostat. Podle ředitele opavské psychiatrické léčebny Ivana Drábka například proto, že se detence týká trestných činů způsobených až po 1. lednu 2009.

"Považuji neetické čekat na to, až nějaký zvrhlík někoho zavraždí. Připadá mi nelogické, že se vyloučila retroaktivita. Podmínky by nicméně měly být nyní zmírněné, ale pořád ještě není jasné o kolik a jak," řekl Drábek Radiožurnálu.

Fakt, že ve zmiňovaných zařízeních narozdíl od původního očekávání nemohou být umístěni odsouzení z dřívější doby, není podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové problém. Ani to, že opavská detence teď musí opět sloužit jako běžné vězení.

"Je otázkou blízké budoucnosti, kdy vybalancujeme odpovídající množství zmíněných ústavů. Zatím využijeme prázdná místa právě pro odsouzené, kteří nám nad kapacitu naplňují věznice," uvedla Kovářová pro Radiožurnál.

Existují rok

Detenční ústavy pro nezvladatelné pachatele trestných činů jsou v České republice už jeden rok. Vznikly zatím v Brně a Opavě, ale ze dvou stovek míst jsou tam obsazena pouze tři.

Jak v Ranním interview Radiožurnálu upozornil primář Slavoj Brichcín ze sexuologické ambulance v Psychiatrické léčebně Bohnice, do ústavu totiž není možné umístit člověka, který byl odsouzen už dříve: "Není možná retroaktivita, jak říkají právníci."

Řešení zřejmě nepřinese ani čas

Podle Jiřího Švarce, primáře Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích, nezmění tento stav ani čas. Předpokládá, že ročně přibudou do detencí přibližně tři vězni.

Podotýká, že problém je zakořeněn už v legislativě: "Je pro mě překvapením fakt, o kterém nikdo do otevření detenčního ústavů nemluvil, a to že podmínkou pro uložení detence je spáchání úmyslného trestného činu s trestní sazbou nad pět let."

Primář Švarc dodává, že s pětiletou sazbou zřejmě zákonodárci počítali od začátku. Tímto omezením však snížili počet pacientů na zmíněné tři ročně. Nadhodnocení kapacity detenčních ústavů je tak podle Jiřího Švarce vina legislativy.

Milan Kopp, Martin Knitl, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme