Obce na Frýdlantsku nesouhlasí se změnou hranic s Polskem

O navrhovaném posunu hranic s Polskem se dnes bude jednat v Horní Řasnici na Frýdlantsku. Sejdou se tady starostové okolních obcí se zástupci ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad a zámek Frýdlant

Hrad a zámek Frýdlant

Česko by mělo Polsku dát na čtyři desítky hektarů půdy jako územní kompenzaci za spor o Těšínsko z roku 1918. Obce na Frýdlantsku se změnou hranic ale zásadně nesouhlasí.

"Myslím si, že je to špatné rozhodnutí, že existují i jiné kompenzace, než fyzicky dávat pozemky. Dalo by se to řešit finančně nebo nějakou politickou mezivládní dohodou," myslí si starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

O část území by měla přijít nedaleká obec Kunratice, která se obává, že by posun hranice v těchto místech výrazně zhoršil kvalitu života obyvatel na české straně.

V blízkosti je totiž polská elektrárna Turow, která už teď ztrpčuje lidem život. Z výsypek okolních dolů se valí prach a v době dešťů bláto. V obcích se navíc úplně změnilo klima. Je tam větší sucho a mizí podzemní voda.

Polská elektrárna se má navíc rozšiřovat a lidé se bojí, že Poláci po posunutí hranic přesunou svou průmyslovou oblast hlouběji do Česka.

Igor Maňour, Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme