Kontrolní výbor sněmovny dal pokutu prezidentovi NKÚ

Sněmovní kontrolní výbor dal pokutu padesát tisíc korun prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi. Ten totiž v prosinci neumožnil poslancům, aby společně s najatou auditorskou firmou zkontrolovali údajné plýtvání penězi na NKÚ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal,

František Dohnal, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Na to už loni v březnu upozornilo kolegium úřadu. "Neposkytl součinnost ani 8. prosince, když tam přišla skupina poslanců na kontrolu. A poté odmítl poskytnout materiály jak předsedovi kontrolní skupiny, tak předsedovi kontrolního výboru a i předsedovi poslanecké sněmovny," řekl předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček.

Dohnal ale veškerá obvinění odmítá. Kontrolu prý neumožnil proto, že pro ni neexistuje zákonný předpis, který by ji upravoval. Teď se chce o pokutě ještě poradit s právníkem.

"Předám to svému právníkovi. Znovu upozorňuji, že povinnosti v této zemi se občanům i organizacím stanovují zákonem. Usnesení kontrolního výboru není zákon, i kdyby si to poslanci kontrolního výboru desetkrát odhlasovali. V této chvíli se necítím jakkoli zavázán," řekl Dohnal.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme