Havířovští zastupitelé se pohádali kvůli hokeji

25. leden 2010

Zkrachovalý hokejový klub už od Havířova nedostane ani korunu. Rozhodli o tom dnes místní zastupitelé. Jejich hlasování provázely ostré hádky. Opozice ostře kritizovala vedení města kvůli dřívějším štědrým dotacím zkrachovalého hokejového klubu. Neuspěla však s návrhem odvolat kvůli tomu náměstka primátora. Město dalo za uplynulých deset let hokejovému klubu více než 120 miliónů korun.

Několik hodin ostrých diskuzí. Tak to vypadalo na jednání havířovských zastupitelů. Opozice kritizovala, že město dávalo zkrachovalému hokejovému klubu peníze i v době, kdy šlo hospodaření družstva ke dnu. Tedy že majetek byl daleko nižší než dluhy.

"Jak je možné, že zastupitelé nebyli informováni o stavu v této společnosti před svým hlasováním o dalších dotacích, a to po dobu tří let? Peníze byly vlastně spláchnuty do kanálu," zaznělo z úst opozice během jednání zastupitelstva.

Náměstek primátora Bronislav Bujok se ale brání. "Ty peníze byly poskytnuty provozovateli jako účelová dotace na činnost a jako taková byla každý rok důsledně vyúčtovaná. A hokej se tady hrál," řekl.

Před zastupitele předstoupil i Leoš Lukaštík. Vede revizní komisi a měl zjistit, co manažeři s dotacemi dělali. Nic takového se mu ale nepodařilo. Nikdo komisi klíčové dokumenty a odpovědi na nepříjemné dotazy nedal.

"Absolutně bez jakékoli vstřícnosti. Nejprve se nám snažili podsouvat nějaké polopravdy nebo nepravdy, později nám dali odpovědi řekněme o něco lepší, ale v žádném případě ne dostačující," podotkl Lukaštík.

V současné době v Havířově není vůbec jasné, jaký bude další osud hokeje. Město mělo původně podporovat tým mladých hokejistů, jenže i nad jejich manažery visí otazníky. A tak primátor na středu svolal mimořádné jednání, kde by se mělo rozhodnout.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu