Česko bojuje s přívaly sněhu. Města vyhlásila kalamitní stav

Přívaly sněhu nadále komplikují život v Česku. Několik měst už vyhlásilo kalamitní stav. Záchranářům z Opavska trvalo hodinu, než se kvůli závějím na silnici dostali k muži v bezvědomí. Zemřel zaklíněný v autě, které zapadlo mezi obcemi Hlavnice a Bratříkovice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněžení - ilustrační foto

sněžení - ilustrační foto | Foto: Jan Rosenauer

Záchranáři namísto vyrazili hned dvěma vozy. Sanitky ale neprojely přes závěje, nepomohl ani přivolaný traktor. Navíc cestu zatarasila další zapadaná auta. Ke staršímu muži se nakonec dostala až třetí záchranářská posádka v silnějším voze.

Přestože do příjezdu lékařů pacientovi poskytovali první pomoc svědci a radila jim i operátorka z tísňové linky, muž zemřel. Příčiny odhalí nařízená soudní pitva.

Čtyři města v Královehradeckém kraji vyhlásila kvůli sněžení kalamitní stav. Odklízení sněhu přestali zvládat v Náchodě, Jaroměři, v Novém Městě nad Metují a v Rychnově nad Kněžnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Novobilský a Oldřich Čtvrtečka v pořadu Stalo se dnes.

"Sněhu je tolik, že ho nemáme kam vozit. Je to velmi nákladná záležitost," řekl starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka. Kalamitní stav by mohl být podle něj odvolán zítra dopoledne, pokud nezačne opět sněžit.

Navíc zůstávají nadále zavřené i královéhradecké městské lesy. V oblíbené rekreační oblasti totiž kvůli sněhu hrozí pády stromů. "Doporučení nevstupovat do lesů bude platit možná až do konce března," upozornil Milan Zerzáň z Městských lesů.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Opatření umožňuje městům lépe zvládnout situaci. "Mimo jiné se radnice nemusí řídit plánem zimní údržby, nejhůře postižená místa může uzavřít a soustředit se na odklízení sněhu, říká rychnovský místostostarosta Miroslav Richter.

V Orlických horách v noci připadlo místy až pětadvacet centimetrů sněhu. Cestáři mají problémy také se silným větrem, který komunikace zavává sněhem.

Silný vítr a sníh od noci komplikuje dopravu také ve středních Čechách. Na některých otevřených úsecích se stále tvoří závěje a sněhové jazyky. Několik silnic je proto uzavřených. Největší problémy jsou na Benešovsku a Rakovnicku.

Na území Karlovarského kraje je kvůli silnému větru a závějím stále uzavřena desítka silnic nižších tříd. Důležitá krušnohorská komunikace mezi Božím Darem a Vejprty už je ale průjezdná.

Problémy byly i na železnici. Od včerejška bylo uzavřeno devětadvacet tratí. Nejvíce byla postižena severní Morava a Slezsko a severní Čechy.

Do této chvíle se podařilo většinu tratí zprovoznit. "Nesjízdných je ještě šest traťových úseků," řekl náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Josef Novobilský. Podle něj se během noci podaří zprovoznit další tři tratě a zbylé pak v nejbližší době.

Zdeněk Trnka, Silvie Mikulcová, Jiří Fremuth, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme