Kácení stromů podél silnic je možné už jen s povolením

Stromy podél silnic už se smějí kácet jen na základě povolení inspekce životního prostředí nebo místních samospráv. Vyplývá to z novely zákona, která platí od 1. prosince a která ruší předchozí praxi, kdy stačilo kácení pouze nahlásit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

silnice

silnice | Foto: Dolní Heřmanice

Na vysoký počet pokácených alejí upozornil Martin Skálský z ekologického sdružení Arnika. "Řádově se dá říct, že počet stromů ohrožených kácením může být podobný jako loňskou zimu. To znamená kolem 10 tisíc. A to se nám zdá příliš. Takto velký rozsah kácení asi nejde úplně zdůvodnit havarijním stavem stromů. To by znamenalo, že aleje jsou skutečně zanedbané. A nám se nezdá, že by ten stav byl tak špatný," uvedl.

Arnika také vyjádřila obavy, že některé stromy mohou z okolí cest mizet ještě podle starých pravidel, protože oznámení o kácení úřady obdržely před platností novely. Podle ministra životního prostředí Jana Dusíka ale veškeré kácení stromů po 1. prosinci musí být posouzeno podle nových pravidel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od 1. prosince 2009 se v České republice zásadně změnila pravidla pro kácení stromů u silnic. Hostem Ozvěn dne Radiožurnálu byla ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

"Povolovací řízení vedou orgány ochrany přírody, což není inspekce. Ta potom kontroluje, zda ten kdo kácí, má příslušná povolení," upřesnila v Ozvěnách dne Radiožurnálu ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Dodala také, že v rámci řízení může být uložena i náhradní výsadba. "Což je velice důležité, aby za strom, který byl pokácen, by vysázen jiný."

Ministerstvo životního prostředí vyzvalo dopisem Ředitelství silnic a dálnic a krajské správy, aby předložily seznam stromů, které chtějí pokácet. Náměstek František Pelc vyzval všechny k účinné spolupráci.

"Připravil jsem dopis, který odejde generálnímu řediteli Ředitelství silnic a dálnic a také jednotlivým krajům, které mají pod sebou komunikace nižších tříd, aby postupovaly v souladu se zákonem. Aby veškerá kácení probíhala ve správním řádu a bylo vyhodnoceno, co se tam dělá správně a co ne," přiblížil.

ŘSD plánuje pokácet přes 3 tisíc stromů

Například Ředitelství silnic a dálnic má v plánu pokácet 3300 stromů Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové jejich seznam předložilo inspekci životní prostředí, která teď žádost posoudí.

"Navrhujeme pokácet 3320 kusů stromů, které jsou buď úplně uschlé nebo jejich části by mohly padnout na vozovku a způsobit tak nebezpečí pro plynulost silničního provozu. Jejich seznam jsme minulý týden předložili České inspekci životního prostředí ke schválení a až po tomto schválení budeme následně přistupovat k průřezům a ke kácení," uvedla.

Zdůraznila také, že se nejedná o kácení alejí, ale pouze jednotlivých kusů stromů. Zároveň chce letos Ředitelství silnic a dálnic nahradit vykácené stromy novou výsadbou v objemu bezmála 100 tisíc stromů.

Václava Marešová, Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme