O novém svědkovi v případu Demjanjuk už ví prokuratura

Mnichovské státní zastupitelství už dostalo z Ruska podklady týkající se možného nového svědka v případu Demjanjuk. Teď si informace o Alexeji Vajcenovi nechává přeložit a poté je vyhodnotí. Vajcen v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že v Demjanjukovi poznává dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor, což by v procesu mohlo znamenat zlom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterán Rudé armády Alexej Vajcen.

Veterán Rudé armády Alexej Vajcen. | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

"Pokud by se údaje od pana Vajcena ukázaly být relevantní, mohli bychom soudu navrhnout tohoto muže coby nového svědka," řekl Českému rozhlasu mluvčí mnichovského státního zastupitelství Thomas Steinkraus-Koch.

Konečné slovo by ale měl soud. Pokud by se Alexej Vajcen nemohl do Mnichova ze zdravotních důvodů dostavit, připadal by podle státního zastupitelství v úvahu telemost z ruské Rjazaně.

"Soud by si tak mohl nejlépe udělat obrázek o důvěryhodnosti tohoto svědka," dodal Steinkraus-Koch.

Mnichovský soud použil telemost opakovaně v loňském roce v případu pachatele válečného zločinu na italských civilistech Josefa Scheungrabera.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme