Západní státy chystají nové sankce proti Íránu

Západní země jednají o dalších sankcích vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Washington spolu s Londýnem, Paříží a Berlínem formuluje na půdě Spojených národů novou rezoluci, o níž by se mohlo ještě v únoru jednat v Radě bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Cílem sankcí by se mohla mimo jiné stát Íránská centrální banka. Ta je podle diplomatů klíčová pro financování jaderného programu Teheránu. Západní země diskutují i o možnosti, že by se na černém seznamu mohlo ocitnout několik dalších íránských bank.

Postižení by mohli být i představitelé Íránské revoluční gardy. Možným postihem je například zákaz jejich cestování do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Západní země jednají o dalších sankcích vůči Íránu. Ve studiu je komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

O sankcích se ale budou muset západní státy dohodnout také s Ruskem a Čínou, které mají stálé křeslo v Radě bezpečnosti.

"Nejsem si jist, zda se podaří získat souhlas Ruska a zejména Číny, která je proti jakýmkoli sankcím, protože sama je zažila po krvavém potlačení prodemokratizačních demonstrací. A Rusko by se možná připojilo, ale bude mít své podmínky," uvedl na Rádiu Česko zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Milan Slezák.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mezitím poprvé připustil, že Teherán souhlasí s dalším obohacováním svého uranu v zahraničí. Až dosud Írán tento plán, dojednaný loni v říjnu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, odmítal.

"Je možné, že je to zdržovací taktika, protože teď se mluví o rozšíření sankcí. Na druhou stanu je to něco, co Írán takto určitě neřekl po celou dobu od října, kdy se o dohodě začalo mluvit. Ale abychom věděli jako to dopadne, protože by to nebyl první případ, kdy Írán něco slíbí a nakonec to odvolá," řekl na Rádiu Česko zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Milan Slezák.

Marika Táborská, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme