Patricie Polanská: ČEZ, jediný obránce poctivých?

4. únor 2010

Všimli jste si, že Česko je plné ozbrojených organizovaných gangů kradoucích ve velkém elektřinu, proti kterým jako jediná hráz a štít na obranu poctivě za elektřinu platících občanů stojí zvláštní oddělení elektrárenské společnosti ČEZ? Takzvaný útvar nebo oddělení netechnických ztrát. Autorka se poctivě přiznává, že ne.

Ale nejspíš je to její chyba, protože přesně tímto sdělením s katastrofickým nádechem začalo včerejší vystoupení generálního ředitele ČEZu Martina Romana, který existenci, účelnost a především styl zásahů této jednotky obhajoval.

Což je samo o sobě nezáviděníhodný úkol. Zveřejněná videa cvičících "superkontrolorů" ČEZu, kteří střílí, slaňují a uřezávají hlavy slepicím v rámci údajného tréninku sebeobrany a psychické odolnosti, sympatie nevzbuzuje. Stejně jako chladný záznam tragické události, sebevraždy člověka, natočený kontrolory, kteří na černý odběr přišli.

A to všechno se navíc týká firmy, která je podezřelá z principu. Ať už pro svůj vliv politický, tak pro velké, podle mnohých nepřiměřené zisky. Vydřené z těch poctivě platících občanů, samozřejmě.

Aktuální vysvětlení šéfa ČEZu Romana byla nicméně poněkud znechucující. Existence útvaru byla a nadále je prý nutná z toho důvodu, že jinak by netechnické ztráty, tedy mimo jiné ztráty vzniklé "krádežemi" elektřiny, zvýšily cenu elektřiny pro ty poctivé.

Laicky se to autorka neodvažuje posoudit. Nicméně na internetových stránkách samotné společnosti, věnované právě netechnickým ztrátám, se lze dočíst, že za prvé není možné přesně určit, kolik elektřiny se skutečně krade. Dokonce, citujme: "Bližší rozdělení netechnických ztrát a objemu krádeží bohužel není možné, neumí to nikdo na světě, byla by to pouze spekulace."

Pak tu také stojí, že výše ztrát je složitě přepočítávána a uznávána Energetickým regulačním úřadem na období pěti let, z celkového množství distribuované elektřiny, že pro současné období jde o 5,84 procenta a konkrétně pro rok 2008 byla uznaná výše netechnických ztrát, která se promítá do ceny elektřiny pro konečného zákazníka, 0,805 procenta z celkového distribuovaného množství elektřiny. Pro domácnosti to v tomto roce znamenalo, že zhruba procento jeho platby jde na pokrytí nákladů distribuční společnosti na uznané netechnické ztráty. K těm patří i ony černé odběry elektřiny. Ale nejen ony.

Tolik samotný ČEZ v odpovědích na "nejčastější otázky" ke krádežím elektřiny a netechnickým ztrátám. A není to ani tak dávno, co nás nejen ČEZ přesvědčoval o tom, že za konečnou cenu elektřiny nemůže, protože se koneckonců stanovuje na burze.

Nikdo nezpochybňuje, že ČEZ má a musí odhalovat černé odběry elektřiny. Je dokonce pravděpodobné, že pokud by si toho nevšímal, počet takových případů by stoupal. Jenže dnešní dojemná starost o poctivé platící občany se zkrátka jeví jako krycí kouřová clona pro fakt, že si většinově státní firma pořídila komando, které minimálně v prvních letech existence působilo problematicky a na hraně zákona. Pokud to tedy řekneme hodně jemně.

Že od loňského roku už prý všechno funguje košer, že například k zásahům proti černým odběratelům si kontroloři ČEZu prý zvou policii, je hezké. Ale nic to nemění na tom, že současná debata se vede o období let 2005 až 2009, a k tomu se energetický moloch čelem rozhodně nepostavil. Jen suše konstatujme, že kontroloři ČEZu jsou za své postupy v tomto období policejně vyšetřováni, někteří čelí obvinění z vydírání a věc je před předáním státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Takoví lidé a jejich firma pocit bezpečí u ostatních prostě nebudí.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio