Kalvoda: Sněmovna porušuje dělbu moci, ÚS nám dá za pravdu

Právník Jan Kalvoda nepochybuje o tom, že uspěje i se svou další ústavní stížností na činnost Poslanecké sněmovny. Kalvoda loni na podzim uspěl se stížností na parlament za zkrácení funkčního období Sněmovny. Nyní na dolní komoru podal ústavní stížnost za usnesení zakazující společnosti RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly nakládat s 45 tisíci bývalými byty OKD na Ostravsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Od Ústavního soudu Kalvoda i nyní očekává, že usnesení Poslanecké sněmovny zruší.

"Možnost, že bychom se obrátili k štrasburskému soudu, je předčasná. Protože se lze podle mého soudu plně spolehnout na autoritu českého Ústavního soud," řekl Rádiu Česko Kalvoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komu připadnou bývalé byty po OKD na Ostravsku? Ptali jsme se advokáta Jana Kalvody.

Stížnost k Ústavnímu soudu má podle něj několik důvodů. "Nejpodstatnější je asi ten, že státní moc je dle ústavy striktně a bez výjimky oddělena. Zákonodárce vydává zákony a soudy rozhodují o individuálních případech, právech a povinnostech. A Poslanecká sněmovna si osobila právo vyslovit stanovisko, že byl v konkrétním individuálním případě porušen smluvní závazek. To je něco, co odporuje základním principům právního státu a především dělbě moci," uvedl v našem vysílání Kalvoda.

"O tom, zda má někdo právo vypovědět část smlouvy, musí rozhodnout soud, nikdo jiný to udělat nemůže, ani Poslanecká sněmovna," shrnuje Kalvoda.

Místopředseda PS Lubomír Zaorálek (ČSSD), který usnesení poslanců inicioval, říká, že Sněmovna má právo na vyjádření svého názoru a v tomto případě jen kontroluje dodržování zákonů a smluv se státem.

Kalvoda Sněmovně právo na názor neupírá. "Ale rozhodně to neznamená právo kontrolovat plnění zákonů ani individuálních právních závazků. Tady je mez práva Sněmovny vyjadřovat své názory. A za tu mez Sněmovna sáhla. Od toho jsou tu ty moci ostatní. Naposledy, kdy vládl parlament, to byl parlament jakobínský, ale to už je 220let," dodal Kalvoda.

Marián Vojtek, Tomáš Pavlíček, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme