Hlučínsko si připomíná trochu hořké výročí

Dnes uplyne 90 let od rozšíření tehdejšího Československa o oblast Hlučínska, součást opavského okresu, která byla připojena k samostatné republice jako poslední. Svou roli tu sehrála i armáda. Před chvílí začala v Hlučíně dlouho očekávaná konference historiků právě na toto téma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historická fotografie obce Třešť

Historická fotografie obce Třešť | Foto: Město Třešť

Do značné míry jde o temnou kapitolu naší historie, protože Hlučínsko bylo například během války součástí Německé říše. Historie Hlučínska byla tabu, ve školách se o ní neučilo, dokonce nesmělo učit. Neučilo se ani o historických připomínkách, které si mnozí obyvatelé pamatovali z mládí.

V roce 1472 se Hlučínsko stává po prohrané válce součástí Pruska. Dnes je tomu 90 let, co československá armáda zabrala Hlučínsko v roce 1920. O 18 let později už byla oblast součástí Německé říše a až po válce byla navrácena Československu.

Postoje občanů k přičlenění k Československu byly takové, jaké byly," říká Pavel Kotlář, starosta Hatě, obce, která je na Hlučínsku výjimečná. "Hať je raritou. Hať a Píšť totiž byly vojensky obsazeny a přičleněny k Československé republice až roku 1923. Můžeme být jen rádi, že dneska můžeme otevřeně mluvit o minulosti."

Historické souvislosti může jen těžko pochopit člověk, který na 300 kilometrech čtverečních nežije. Československo-německo-pruské přetahování, trhání vazeb na obou stranách dnešní hranice, povinnosti vůči wehrmachtu a tak dále.

Hlučínsko se dlouhá desetiletí zbavovalo nálepky problémové oblasti. Na druhou stranu však zůstaly díky žonglování s hranicemi skutečné historické perličky. V podstatě se vůbec neví o existenci obce ležící na moravském území, která jako jediná není v Česku. Jedná se o Ketř.

"Ano, je to pravda. Už od roku 1742, tedy od Berlínského míru. Území bylo poměrně vzdáleno od přirozené hranice na řece Opavě, a proto bylo odděleno od mateřského moravského území a ocitlo se v cizím státním útvaru," vysvětluje historik Tomáš Grim.

Těžko říct, jaké výročí si vlastně připomínáme. Někteří obyvatelé Hlučínska poznamenávají, že uplynulo 90 let od připojení k Československu. Jiní ale, že je před 90 lety obsadila československá armáda. Právě proto je dobře, že se o historii nebojí mluvit.

Velké šrámy poznamenaly toto malé území až příliš. "Ať bůh přeje, aby nedošlo k dalším nepřístojnostem, které by se negativně podepsaly na místním obyvatelstvu," doufá za organizátory akce Metoděj Chrástecký.

Zájem o dnešní setkání milovníků historie je v Hlučíně rozhodně velký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlučínsko si připomíná trochu hořké výročí

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme