Ombudsman upozornil na problematický zákon o hmotné nouzi

Situaci zdravotně postižených lidí stále více komplikuje zákon o hmotné nouzi, a to zvláště od nového roku. Upozornil na to dnes ombudsman Otakar Motejl. Podle něj se tisíce hendikepovaných mohou propadnout doslova do bídy, protože ztratili nárok na velkou část sociálních dávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Handicap

Handicap | Foto: Fotobanka stock.xchng

Novela, která platí od loňska, zpřísnila přidělování dávek a váže je na snahu žadatelů najít si práci. Ti, kdo jsou v plné invaliditě, nemohli pracovat a nehradili si v určenou dobu sociální pojištění, přišli od 1.ledna zcela o nárok na invalidní důchod, připomněl veřejný ochránce práv. Zároveň vyzval poslance, aby co nejrychleji sjednali nápravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O komplikacích zákona o hmotné nouzi mluvili v poledních Ozvěnách dne předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a Alena Páralová, místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku za ODS.

"Lidé, kteří jsou ve třetím stupni invalidity a nepobírají z různých důvodů invalidní důchod, mají nárok jen na existenční minimum, což je 2020 korun měsíčně, protože si nemohou odpracovat 20 povinných hodin na to, aby měli nárok na životní minimum, které je více než 3000 korun," vysvětlil Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

"Zároveň ztrácí nárok na příspěvek k dietě. To znamená, že přicházejí o velkou část dávek, na kterou měli doposud nárok," dodává Krása. Podle něj se tito lidé ocitají na pokraji bídy a musejí řešit existenční problémy.

O změnu se snaží i sami zdravotně postižení

Aby došlo k opravě zákona o hmotné nouzi připravila Národní rady osob se zdravotním postižením novelu, která by měla situaci napravit. "Připravili jsme novelu zákona o hmotné nouzi, poslali jsme jí poslancům, aby jí přilepili k zákonu o pracovní neschopnosti, který je teď projednáván ve sněmovně," popsal předseda rady.

"Já vím, že s přílepky k zákonům jsou problémy, ale je to jediná rychlá cesta, jak dojít k nápravě. Každá jiná cesta je vzhledem k volbám neprůchodná," dodal Krása.

Zákonodárci chtějí chybu odstranit

Zákonodárci už chtějí chybu odstranit, potvrdila to Radiožurnálu místopředsedkyně výboru pro sociální politiku za ODS Alena Páralová, která jako předkladatelka novely přiznala, že se stala chyba - že v chybné podobě novela přišla už z ministerstva.

"Nikdo si při projednávání zákona neuvědomil, že takováto situace může nastat. Novela byla přijata proto, aby se zamezilo zneužívání sociálních dávek. A v tomto případě, kdy to dopadá na postižené lidi, je to jednoznačně špatně," řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol, z podvýboru pro zdravotně postižené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změní poslanci zákon, kvůli kterému hrozí hendikepovaným lidem, že zůstanou téměř bez peněz? V Ozvěnách dne odpovídali poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol a předseda poslaneckého sociálního výboru Zdeněk Škromach z ČSSD.

"V první řadě to přehlédl ministr Nečas, který tyto 'asociální' návrhy sněmovně předložil. Je to důsledek chaotického schvalování takzvaných baťohů a balíčků, které Topolánkova vláda do sněmovny předkládala," řekl předseda poslaneckého sociálního výboru Zdeněk Škromach.

Podle něj záležitost týkající se povinnosti pracovat pro lidí se zdravotním postižením teď bude předložena zákonodárcům jako samostatný návrh. "Pokud bude dobrá vůle v obou komorách a pan prezident to podepíše, tak by to měla být otázka dvou měsíců, aby mohla být novela schválena," uvedl.

"My tento návrh podpoříme také a doufám, že to projde stejně jako vrácení mateřské na původní úroveň, a že by se to mohlo schválit v příštím týdnu, dodal lidovecký poslanec Carbol.

Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme