5. 2.

4. únor 2010

Rasmus Lyberth Band: Hey Hey

Hudba severských zemí je ve světě dobře známá především díky zpěvačce Björk z Islandu, i řadě zajímavých skupin z Finska či Švédska. Grónsko ale dlouho zůstávalo pro hudební fanoušky bílým místem na mapě. Velkou příležitostí pro severskou hudbu byl poslední ročník hudebního veletrhu Womex, který se konal v Kodani. Tam se mezinárodním hudebním odborníkům představil například grónský zpěvák Rasmus Lyberth. Kupodivu, jeho image je v dost velkém kontrastu s jeho původem, vystupuje totiž ve slaměném klobouku a působí jako dobrosrdečný farmář z nějaké jižní země. Komponuje a zpívá ve své mateřštině, tedy grónském jazyce, který patří do stejné rodiny jako inuitština, jazyk kanadských Eskymáků.

Hey Hey

Ullorissat Ungataanni

Grónsko je třináctou největší zemí naší planety, a přesto že zeměpisně má nejblíž ke Kanadě, kulturní vazby tuto zem spojují s Evropou. Když na tento severský ostrov před více než 1000 lety připluli osadníci z Norska a Islandu, bylo tam daleko teplejší podnebí než dnes, a Grónsko díky tomu nebylo ledovou pustinou, ale zelenajícím se ostrovem. Objevitelé je tedy nazvali Groenland, Zelený ostrov. Grónsko bylo dlouhou dobu součástí Dánska, a zpěvák Rasmus Lyberth začal ve svých 18 letech vystupovat v barech v Kodani.

Famma Famma

Inunngornerit

Styl alba Hey Hey napovídá, že zpěvák Rasmus Lyberth ve svém mládí určitě hodně poslouchal britskou skupinu Dire Straits, jejíž hudba se nápadně otiskla i do hry jeho doprovodné skupiny, pojmenované Rasmus Lyberth Band. Tvoří ji kytary, klávesy, foukací harmonika, a rytmická sekce.

Ajajajaa

Ullaakkut Iteruma Inuuneq Nutaaq

Kuussuup Sinaani

Spustit audio