Chybějící geny vedou k chorobné obezitě

Chorobnou obezitu některých lidí zřejmě nezpůsobuje přejídání ani mutace genů, ale chybějící úseky DNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovat proti nadváze se dá různými způsoby

Bojovat proti nadváze se dá různými způsoby | Foto: European Commission Audiovisual service

Ve Velké Británii žije asi 700 000 chorobně obézních lidí, jejichž index tělesné hmotnosti (BMI) přesahuje číslo 40. Někteří z nich si problémy způsobili těžkým přejídáním, ale 1 z 20 obézních lidí může obvinit své geny. Dřívější studie ukázaly, že obezitu mohou způsobovat mutace určitých genů, měnící jejich funkci. Nová studie britských vědců ale poprvé ukazuje, že u některých lidí hrají svou roli také také mnohem vzácnější delece genů - tedy změny, při kterých z genomu "vypadne" kus DNA.

Tým z londýnské Imperial College zkoumal chybějící geny a jejich vliv v evropské populaci. Během studie vědci identifikovali skupinu lidí, kteří sdíleli identickou genovou deleci a všichni byli těžce obézní. U žádného člověka s normální tělesnou váhou se tato odchylka nevyskytovala. Delece se podle vědců vyskytuje u 7 z 1000 obézních lidí, což z ní dělá druhou nejčastější genetickou příčinu obezity. Lidé s chybějícími úseky DNA mají jako batolata normální váhu, ale během dětství začnou přibírat a v dospělosti se stanou chorobně obézními.

Zdroj: Imperial College London

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme