Břetislav Tureček: Náročné lákání turistů

5. únor 2010

Kdo někdy jako turista navštívil Izrael, musí uznat, že služby a infrastruktura cestovního ruchu patří v celosvětovém měřítku ke špičce. Odpovídají tomu, co může zdejší kraj nabídnout - počínaje historickými a náboženskými památkami přes poznávání přírody, až po skoro banální koupání v některém ze tří přiléhajících moří.

To všechno se pochopitelně snaží Izrael takříkajíc "prodávat" i na mezinárodní scéně, třeba zdejším novinářům ze zahraničí nebo na veletrzích cestovního ruchu. V uplynulých dnech se ale domácí, izraelští novináři zamýšleli nad tím, jak mohou všechny dobré předpoklady a úmysly narážet na limity jednotlivců. Na takzvaný lidský faktor, jak se také říká.

Ústřední postavou takového menšího skandálku je izraelský ministr cestovního ruchu Stas Misežnikov. Čtyřicetiletý rodák z Moskvy začal vyvolávat drobné rozpaky, už když se loni stal členem nové vlády. Na post, kde se usměrňují peníze a kampaně na lákání miliónů turistů a poutníků, ho dosadila strana ruskojazyčných přistěhovalců Jisrael Bejtejnu. Ukázalo se ale, že kromě rodné ruštiny a hebrejštiny Misežnikov už jiné jazyky neumí. A tak například zahraniční novináři dostávají anglicky psané pozvánky na ministrovy tiskové konference, kde se ale drobným písmem podotýká, že pan ministr je ochoten mluvit s médii pouze hebrejsky.

Teď si ale ministrových zvláštností všiml i domácí tisk.

V lednu byl Misežnikov týden na služební cestě ve Španělsku a v Portugalsku, mimo jiné právě na veletrhu, kde měl propagovat svou zemi. Jak zjistil deník Ha'arec, ambasáda v Madridu ale měla z ministrova pobytu hodně těžkou hlavu. Nedocházel na domluvené schůzky. Z těch, kam už dorazil, zase odcházel dříve a hned několikrát tak stačil urazit hostitele. Svědkové tvrdí, že v takto vyšetřeném čase se Misežnikov věnoval obdivování všech myslitelných krás a lákadel Pyrenejského poloostrova.

Když článek v nejrespektovanějším deníku vyšel, okamžitě se ozvali další pobouření diplomaté židovského státu. Začali vzpomínat na loňskou ministrovu návštěvu Latinské Ameriky. Tam prý dokonce Misežnikov kvůli návštěvám pláží, nočních podniků a následné společenské únavě vynechal i akci zorganizovanou na památku židovských obětí terorismu.

Celý případ ale ukazuje i jednu pozitivní věc s mezinárodní platností. I sebedůležitější ministři, jako je třeba Stas Misežnikov, vlastně až takový význam nemají. Pro Izrael je velmi dobře, že turisty dál do země lákají řadoví úředníci, cestovní kanceláře a autoři nádherných fotografických knih. I v době, kdy ministr cestovního ruchu dospává.

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio