Toyota řeší největší svolávací akci v automobilové historii

Už téměř týden se táhnou potíže japonské automobilky Toyota se závadnými modely. Automobilka oznámila, že k více než 8 milionům aut, která svolala do servisu kvůli problémům s plynovým pedálem, přidává dalších skoro 280 000 kusů poslední generace hybridního modelu Prius - kvůli brzdám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyota Prius hybrid

Toyota Prius hybrid | Foto: Jan Říha

Právě kvůli problémům s brzdami u hybridního vozu Prius dnes oznámili američtí vyšetřovatelé, že se na firmu zaměří. Americký dopravní úřad dostal více než 120 stížnosti. Vůz prý špatně brzdí zejména na nerovném nebo zamrzlém povrchu - což jsou situace, kdy často zasahuje antiblokovacího systém ABS. Ve čtyřech případech se stala i nehoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už téměř týden se táhnou potíže automobilky Toyota se závadnými modely. Hosty Ozvěn dne byli washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka a motoristický publicista Vladimír Rybecký.

"Pro Toyotu to znamená především velmi šatnou publicitu a snížení důvěryhodnosti. Konkrétně to už znamenalo výrazný pokles ceny akcii Toyoty na Newyorské burze," uvedl v Ozvěnách dne washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Toyota stahuje auta i v Evropě

Automobilka už také oznámila počty aut stahovaných na největších evropských trzích. Kvůli opravě plynového pedálu svolává do servisu 216 000 aut v Německu a 180 000 vozů ve Velké Britanii. České zastoupení firmy zatím stále žádné konkrétní údaje o stahovaných autech neposkytlo.

Podle analytiků je však firma natolik silná, že se to její budoucnosti nejspíš nijak významně nedotkne.

"Už nyní se odhaduje, že náklady spojené se svolávací akcí budou v řádu miliard dolarů plus ten nezbytný, ale krátkodobý pokles prodeje. Ale na druhou stranu Toyota je společnost, o které je známo, že má poměrně velké finanční rezervy. Takže si myslím, že to nebude zas takový dosah, který by způsobil nějaké existenční problémy," řekl v Ozvěnách dne motoristický publicista Vladimír Rybecký.

Technické problémy vozů Toyota mohou být podle odborníků nebezpečné. "Nebezpečné být mohou jen v krajním případě. Nicméně už došlo i k několika vážným nehodám. Ale to nebezpečí, že by se auto samovolně rozjelo, protože se zasekne plynový pedál, je tady poměrně nepříjemné," řekl Rybecký.

Podobné technické problémy se podle něj vyskytují i u jiných značek. "Není to nic tak úplně mimořádného," dodal.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme