Zemědělci chystají další protesty kvůli klesající ceně mléka

Zemědělcům došla trpělivost a v nejbližších dnech zřejmě vyrazí opět protestovat. Důvodem je neúnosně nízká výkupní cena mléka. V současnosti totiž mlékárny kupují od zemědělců litr mléka nejvyšší jakkosti za 6,2 Kč. Tedy za nižší cenu než jsou náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Meziroční pokles cen o téměř 25% vytváří mezi zemědělci velké pnutí. V pardubickém kraji byl dokonce vytvořen krizový štáb. Agrární komora si nechala vypracovat anketu mezi farmáři. Podle té se chce do protestní akce zapojit 76% zemědělců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Davida Šťáhlavského s prezidentem Agrární komory, Janem Velebou.

Na příští týden svolává Agrární komora jednání s farmáři a majiteli mlékáren. Přítomni budou i představitelé odbytových organizací.

Prezident Agrární komory Jan Veleba vysvětluje, že stejně jako u jakéhokoliv jiného produktu musí být cena mléka taková, aby pokryla náklady a zároveň přinesla alespoň malý zisk. Současných 6,2 Kč za litr tedy považuje za likvidační. Zemědělci by rádi prodávali mléko minimálně za cenu 7,5 Kč. V takovém případě by se alespoň přestalo uvažovat o redukci stád krav.

Veleba zdůrazňuje, že mléko je poslední komoditou živočišné produkce, ve které je ČR soběstačná. A dodává, že s tímto vývojem ztratíme svou soběstačnost do dvou let.

Zuzana Walterová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme