Počty dárců krve na jihu Čech stoupají

Na jihu Čech přibylo loni rekordních 1231 dárců krve a rekordní byl i jejich celkový počet. V těchto dnech navíc chodí na transfúzní oddělení nejen českobudějovické nemocnice studenti, ale také příslušníci cizinecké policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev

Daruj krev | Foto: SVO - ČRo Plzeň

Primář Petr Biedermann k loňským číslům uvedl: "Loňským vzestupem dárců jsme byli překvapeni, výrazně se omlazuje i jejich skladba. Začínají přibývat dárci do 30 let."

Loni na transfúzním oddělení českobudějovické nemocnice evidovali celkem 9841 dárců krve z celé odběrové oblasti, kam patří České Budějovice, Prachatice, Strakonice, Český Krumlov a část Jindřichohradecka.

"Absolutní nárůst dárců byl okolo pěti set. Trvale se potýkáme spíše s nedostatkem dárců vzácných krevních skupin, jsou to především dárci s tzv. Rh negativními skupinami," dodal Biedermann.

Primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice Petr Biedermann také upozornil, že na odběry krve nemají chodit lidé vážící méně než 50 kilogramů. Chybu dělají také ti, kteří přijdou na lačno.

Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme