V Rusku sílí volání po radikálních reformách

Ruský výzkumný institut INSOR blízký prezidentu Dmitriji Medveděvovi vydal zprávu, v níž navrhuje radikální reformy. Kritizuje byrokracii v Rusku. Doporučuje, aby bylo založeno na systému více politických stran a navrhuje rozpuštění Federální bezpečnostní služby, která navázala na éru sovětské tajné služby KGB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská federace

Ruská federace | Foto: Emanuel Macoun

To vše pár dní poté, co policie rozehnala tisícová opoziční shromáždění v Moskvě, Petrohradě a Kaliningradu a zadržela kritiky putinovského stylu politiky: Borise Němcova, Olega Orlova a Lva Ponomarova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrhy radikálních reforem komentoval na Rádiu Česku L. Dvořák

Prezident Medveděv přes poradce vzkázal listu Vědomosti, že text zprávy navrhující radikální reformy už dostal před několika týdny. Komentář žádný. Komentátor ČRo 6 - Libor Dvořák ve Světě o deváté Rádia Česko řek, že reformy navržené INSORem jsou sice dalekosáhlé, ale pouze na papíře. "A to je jejich největší problém."

Zveřejnění přecházela ještě jedna kritika z prominentních kruhů - od předsedy horní komory parlamentu Sergeje Mironova kvůli rozpočtu. "Musíme si uvědomit, že Sergej Mironov je nejen předsedou horní komory parlamentu, ale i uměle vytvořené strany Spravedlivé Rusko, která by měla být jakousi sociálně demokratickou, chcete-li opoziční protiváhou Jednotného Ruska," řekl Dvořák.

Vládní strana premiéra Putina - Jednotné Rusko přispěchala s komentářem, že zmíněné reformní návrhy by Rusko vrátily do chaotické éry Borise Jelcina. "Pokud by se vrátila přímá volby gubernátorů nebo skutečně pluralitní stranický systém, tak by to určitě nebyl návrat do bědných devadesátých let." uvedl Dvořák.

"Ať bude dnes politický systém jakýkoli, bude muset v každém případě počítat s nižšími příjmy z ropy a zemního plynu a to je vlastně alfa a omega veškeré ruské politiky a ekonomiky," zdůraznil Dvořák

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme