Želvy nádherné v naší přírodě

8. únor 2010

Reportér Miroslav Jedlička se vydal za Jasoněm Františkem Boháčem, zoologem Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Společně hovořili o náhlém výskytu želvy nádherné v naší přírodě a o jejím vlivu na přírodní ekosystém.

Nejdříve želvu nádhernou popišme – jakou má barevnou pestrost?
Krunýř je zespodu žlutě zbarven, seshora má barvu zelenavou. Po stranách hlavy má typické červené pruhy. Je pěkná obzvlášť jako mládě, kdy dosahuje velikosti kolem 5 cm. Želvy takové velikosti se dříve masově prodávaly v akvaristických prodejnách.


Do jakých rozměrů doroste dospělý jedinec?
Do dobrých 20-30 centimetrů, ale může to být i více.    

Odkud pochází tato želva?
Želva nádherná pochází ze Severní Ameriky, ze severovýchodního Mexika. K nám se dostala pouze vlivem člověka, byla v naší přírodě vysazena. Je nutno říci, že takové vysazování je nelegální, je zakázáno. Spousta lidí si zakoupí malou želvičku a pak, když jim vyroste na několikanásobnou velikost a nevejde se jim do akvária, nemohou se o ní doma starat a vypustí ji do přírody. Nebezpečí spočívá v tom, že je schopná u nás přečkat i zimu.

Želva nádherná


Může se u nás i rozmnožovat?

Zatím snad ne, doposud to nebylo zjištěno. Ale pokud by se u nás začala rozmnožovat, bylo by to velmi nepříjemné.   

Její vliv na naši přírodu tedy asi nebude pozitivní.
To určitě ne. Požírá mnoho bezobratlých živočichů, ryb i obojživelníků, hlavně se jedná o žáby, čolky, kterých je u nás velmi málo a jsou zákonem chráněni. Pokud by se tento druh začal u nás množit a začal by se vyskytovat ve větším množství, byla by to pro naši přírodu pohroma.    

Zatím se tedy nerozmnožuje, ale jaké jsou prognózy?
Opravdu těžko říci. Ze Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou nás informovali, že v období výlovu rybníků jim lidé nosí do zahrady spoustu těchto želv, takže už je to druh poměrně rozšířený, a to na většině našeho území.

Želva nádherná

Můžeme se s ní setkat i v okolí Prahy?
Ano, můžeme. Našel jsem jí třeba v rybníčku v Břevnově. V současné době se odhaduje, že u nás žije ve volné přírodě více než 1000 jedinců.    

To je velký počet – jsou to všechno želvy vypuštěné chovateli?
Jedná se o dlouhověkou želvu, která se dožívá 80 i více let, takže pokud je schopna přečkat zimy, jen tak od nás nevymizí.

Co byste vzkázal chovatelům, kteří si před časem koupili malou želvičku a narostla jim?
Pokud jí už nemohou mít doma, aby ji nepouštěli do přírody, ale donesli jí do stanice pro handicapovaná zvířata. Nakonec i v regionálním muzeu by si s ní poradili, nebo odkázali, kam je možné se obrátit.

Spustit audio