Lesy ČR zahájily tendr na prodej dřeva a práce za 16 miliard

Lesy České republiky dnes oficiálně zahájily tendry na prodej dřeva a lesních prací. Oproti předchozímu období teď veškeré vytěžené dřevo budou prodávat těžařské firmy. Dosud si polovinu dřeva prodával státní podnik sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vytěžené dřevo v lese

Vytěžené dřevo v lese | Foto: Fotobanka stock.xchng

Některé subjekty v lesnictví tendr na prodej dřeva a lesních prací v hodnotě 15,83 miliardy korun bez DPH kritizují. Kvalifikační kritéria podle nich mohli splnit jen největší hráči na lesnickém trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové tendry Lesů ČR kritizoval v Ozvěnách dne Radiožurnálu poslanec ČSSD Ivan Ohlídal

Proti plánům Lesů ČR na nový systém prodeje dřeva se ozvali i někteří politici, naposledy z ČSSD. Jak Radiožurnálu řekl poslanec sociálních demokratů Ivan Ohlídal, doplatí na něj menší dřevozpracující firmy.

"V rámci nových tendrů je zvětšená takzvaná smluvní územní jednotka, co se týče plochy. To by skutečně malé a střední firmy prakticky vyřadilo ze hry, nemohly by uzavírat hospodářské smlouvy se státním podnikem Lesy České republiky, protože by na to neměly dostatek výrobních prostředků i lidí," uvedl Ohlídal.

Systém prodeje je podle něj pro státní podnik nevýhodný i z ekonomického hlediska. "Ukázaly to minulé roky, kdy právě v důsledku tohoto způsobu prodeje byly Lesy České republiky velmi málo úspěšné hospodářsky. Jejich hospodářský výsledek je podstatně horší než soukromých lesů v České republice," podotkl poslanec.

Místopředseda sociálních demokratů a jihomoravský hejtman Michal Hašek proto žádá změnu v tendru Lesů České republiky na těžbu dřeva. Státní podnik zatím na výzvu nereagoval. Vyjádřit by se mohl v pondělí.

Podnik systém prodeje hájí

Dnešní Lidové noviny upozornily, že zatímco v Lesích České republiky činil v roce 2008 hrubý zisk z hektaru 540 korun, na druhé straně Šumavy v Bavorských státních lesích, které si prodávají dřevo samy, to bylo více než 2200 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových tendrech Lesů ČR hovořil v Ozvěnách dne ekonomický komentátor ČRo Miroslav Motejlek

Lesy České republiky ale tvrdí, že obchodní model, kdy dřevo prodávají těžařské firmy, vzešel z analýzy expertní skupiny organizované ministerstvem zemědělství. Navíc podle podniku tento model panoval do roku 2007 bez jakýchkoli dopadů na malé a střední podniky.

Podle ekonomického komentátora Českého rozhlasu není srovnání s Bavorskými státními lesy příliš přesné. "To jsou bavorské lesy, u nás by to mohly být lesy kraje Vysočina nebo podobně. Navíc v Bavorsku je 90 procent srovnatelných firem ziskovějších než v České republice," připomněl Motejlek.

Nesouhlasí také s názorem poslance ČSSD Ohlídala, že nové tendry poškodí malé dřevozpracující firmy. "Velké tendry budou vždycky pro někoho nevýhodné, tak to prostě chodí," poznamenal ekonomický komentátor Českého rozhlasu.

Firmy se mohou do tendru hlásit do letošního 12. března. Zakázka je na rozdíl od tendrů minulých let dvoukolová. Zájemci budou muset nejprve splnit kvalifikační kritéria, pouze nejlepším uchazečům pak podnik poskytne zadávací dokumentaci k soutěži o některou ze 108 územních jednotek a vyzve je k podání nabídek, včetně cenových. Soutěžit se bude o práce a dříví na roky 2011 až 2020.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme