Sněmovna schválila dluhopisy na krytí schodku rozpočtu

Poslanci schválili vydání státních dluhopisů, které mají zajistit půjčení peněz na pokrytí schodků loňského a letošního rozpočtu. Celkem má takto stát získat od věřitelů 167 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Je to rekordní objem dluhopisů vydaných během jednoho roku, který dále zvýší státní dluh. Jen úroky z něho jsou vysoké zhruba jako celkové výdaje ministerstva vnitra nebo dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v odpoledních Ozvěnách dne

Oba zákony teď míří do Senátu. Ministr financí Eduard Janota rozhodnutí sněmovny přivítal.

"Dává mi to jistotu rozumného financování dluhu v letošním roce a za ten loňský rok samozřejmě jistotu řádného vypořádání financování dluhu. V danou chvíli jsem spokojen a připravím rozumnou strategii, kterou bych chtěl předat svému nástupci," řekl Janota. Ministr se neobává, že se dluhopisy nepodaří prodat.

"Jistá míra nejistoty je vždy, ale v dané chvíli se nebojím, my uvažujeme i o možné eurobondové misi, ale to bude záležet na situaci na trzích. Je tam ale větší riziko než v minulých letech," připustil ministr financí.

Zaplatíme vyšší úroky

Ekonomický analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance soudí, že poptávka po dluhopisech bude určitě horší než v minulých letech. "Pravděpodobně budou upsány za podmínek, které budou pro stát méně zajímavé. Budeme tedy platit vyšší úroky," uvedl Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next finance v odpoledních Ozvěnách dne

Peníze, které stát z dluhopisů získá, zaplatí všichni daňoví poplatníci. Podle Pikory balík peněz, který musíme vynakládat na správu dluhu neustále roste a brzy to bude druhá největší položka ve státním rozpočtu.

"Zadlužujeme se velmi rychle, jakmile budou tyto dluhopisy splacené, vydají se nové a z těch se uhradí starší dluhopisy a bude to taková sněhová koule, která se bude neustále nabalovat. Abychom tento trend zvrátili, museli bychom začít hospodařit s přebytkem a k tomu tady chybí politická vůle," řekl analytik.

Igor Maňour, Veronika Malá, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme