Poslanci podpořili postihy za laserový útok na letadla

Poslanci dnes ve druhém čtení připojili k atomovému zákonu předlohu, která postihuje útoky laserem na letadla. Vyhověli tak požadavku Českého sdružení dopravních pilotů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha. Ilustrační foto.

Letiště Praha. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Sněmovna reagovala na skutečnost, že piloti zaznamenali několik laserových útoků na letadla, z nichž některé, jak upřesnil poslanec ODS Zdeněk Lhota, měly pro piloty i zdravotní následky.

"Ve dvou ze tří případů bylo poškození zraku, vjednom případě dokonce vážné. Byla ohrožena letadla jako boeing a airbus, kde bylo až 150 cestujících včetně posádky. To znamená, že takováhle záležitost může mít až katastrofální dopady," upozornil poslanec.

"Tento pozměňovací návrh si dává za cíl regulaci toho, aby laserového zařízení v tomto případě nemohlo být zneužito. To znamená vymezení určitých ochranných zón v okolí letiště a taky trestní postižitelnost, pakliže by tento postup byl nějakým způsobem narušen," vysvětlil Lhota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pospíšil v souhrnném pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes

Za porušení zákazu by podle předlohy hrozila až třímilionová pokuta nebo dokonce vězení.

Výhrady k nesystémovosti

Někteří poslanci ale zvolené řešení - tedy zvláštní předlohu - považují za nesystémové.

Například bývalý ministr spravedlnosti a poslanec ODS Jiří Pospíšil je přesvědčen, že laserové útoky na letadla lze už nyní stíhat podle nového trestního zákoníku jako trestný čin obecného ohrožení.

"Není třeba přijímat speciální trestní čin ,útok na letadlo', protože se nám brzo může stát, že obdobné útočníky třeba budeme mít na jiné hromadné dopravní prostředky, a opět budeme novelizovat trestní zákoník," řekl Pospíšil v pořadu Stalo se dnes.

"Takové permanentní novely trestního zákoníku nakonec povedou k tomu, že trestní právo bude nepřehledné a bude výrazně k neprospěchu všech našich občanů," varoval bývalý ministr spravedlnosti.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme