Po celé republice propukne masopustní veselí

Na řadě míst Česka se dnes rozjede maškarní zábava. Například v Praze průvod masek zamíří od Staroměstské radnice na Křížovnické náměstí před Staroměstskou mosteckou věž. Kdo bude v kostýmu, má řadu výhod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masopust

Masopust | Foto: Zoo Děčín

"Bude otevřena brána karnevalu a touto branou bude proudit karneval do Prahy. Kdo bude v kostýmu a maskách, tak má vstup na tyto věže zdarma. Dále se může povozit na lodičkách pražskými Benátkami a navštívit Muzeum Karlova mostu," říká ředitelka festivalu Zlatuše Josefa Müller.

Dovádění v maskách dnes zažije ale i řada obcí. Tradiční Masopust s voděním medvěda a pravou zabíjačkou pořádají například ve Velké Bystřici. Na Zámeckém náměstí lidé uvidí vystoupení folklorních souborů, skupiny rytířů nebo ohňovou show.

Do průvodu se podle organizátora akce Josefa Langera zapojí na padesát masek: "Kromě medvěda je tam hřebenář, medvědář, kobyla, voják a různé jiné masky podle fantazie všech zúčastněných. Půjdeme po hlavní ulici navštívit naše známé. Důležité je, aby si paní máma vždycky vytrhla chlup z kožichu, protože potom se jí celý rok dobře povede."

Masopustní veselí propukne i ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Městečko tam nejen ožije starými masopustními maskami, ale součástí dovádění bude také 13. ročník soutěže "o nejlepší klobásu a tlačenku".

Za zábavou v maskách se můžete vydat také na Šumavu. Masopustní průvod totiž připravují v šumavské obci Kvilda. Dovádění odpoledne neujdou ani tamní lyžaři i řidiči aut.

Václav Malina, Jana Hovjacká, Gabriela Adámková, Lenka Rafaelová, Markéta Žižková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme