Nadějné sbližování Íránu a světových mocností v Mnichově

Írán se přibližuje k postoji světových mocností ve sporu o svůj jaderný program. Jak ale ukázal dosavadní průběh mnichovské bezpečnostní konference, Teherán si klade další podmínky. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí ovšem tvrdí, že politická vůle se dohodnout tady je.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum bavorské metropole Mnichova

Centrum bavorské metropole Mnichova | Foto: Jiří Hošek

Mottakí si myslí, že obě strany sporu musejí získat jisté záruky. Írán chce určovat množství lehce obohaceného uranu, který pošle do ciziny, aby za něj okamžitě dostal vysoce obohacené palivové články. Obohacování uranu v zahraničí by mělo umožnit lepší kontrolu sporného jaderného programu.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ale varuje před přehnaným optimismem. Írán musí podle něj v první řadě dokázat, že svůj atomový program používá k civilním účelům. Manúčehr Mottakí v Mnichově prohlásil, že obohacené palivové články by byly použité v teheránském reaktoru. Tam by se prý vyráběly například přípravky k léčbě rakoviny.

Mottakí se v příštích hodinách sejde se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii Jukijou Amanem.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme