Prezidentské volby na Ukrajině provází nervózní atmosféra

Ukrajina si dnes vybírá nového prezidenta. Atmosféra je tam ale velmi napjatá. Oba kandidáti, Julija Tymošenková a Viktor Janukovyč, a jejich volební štáby se už začali obviňovat z podvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková | Zdroj: ČTK

Mezi voliči sílí obavy, že hlasováním volba prezidenta neskončí. Těsný výsledek by mohl mít dohru v ulicích nebo u soudů. Tatiana Pavliková, která podporuje Julii Tymošenkovou, se obává povolebního chaosu a protestů: "Jedna ani druhá strana nepřizná porážku a bude tvrdit, že volby nebyly férové."

Ukrajinci si sice vyberou nového prezidenta, ale zásadní změny k lepšímu po volbách nečekají. "Žádný z kandidátů nic nezmění. U moci byli už tolik let a nic nepředvedli. Post prezidenta je neudělá lepšími," myslí si Pavliková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Ta dnes národu vzkázala, že mu bude sloužit a že v Ukrajině budou všichni šťastní. Její hlavní rival Janukovyč by si zase přál, aby Ukrajinci hlasovali pro změnu, stabilitu a silnou Ukrajinu.

Odstupující prezident Viktor Juščenko, ale vidí budoucnost pesimisticky: "Myslím si, že se Ukrajinci budou za svou volbu stydět, ale taková je demokracie," dodal.

Kandidáti rozdělují Ukrajinu

Ukrajinci volí mezi ženou a mužem, mezi příklonem k Rusku nebo k Evropě. Více šancí má podle průzkumů Viktor Janukovyč, kterému vítězství sebrala před pěti lety oranžová revoluce poté, co zmanipuloval výsledky voleb.

Ukrajina je dnes politicky rozdělena na dvě části. Západ volí především Julii Tymošenkovou, Janukovyč může spoléhat na voliče na východě země. "Věříme, že pokud on zvítězí, skončí v Ukrajině ekonomický i politický chaos," tvrdí příznivci Victora Janukovyče.

Viktor Janukovyč | Foto: ČTK/AP

Toho soupeřka Julie Tymošenková už dopředu podezírá z nečestného boje. "Pokud uvidíme, že zvítězil díky zfalšování hlasování, adekvátně na to odpovíme," říká člen volebního štábu Julie Tymošenkové. Ta vyzvala v případě podvodů národ do ulic a chce se bránit také soudní cestou.

Na Ukrajině proto panují přísná bezpečnostní opatření. Klid v ulicích zajišťují zesílené oddíly policie, sídlo ústřední volební komise střeží vojáci. Jen v Kyjevě hlídkují dva tisíce policistů, tisíce dalších mají pohotovost.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme