Ukrajinci v napjaté atmosféře volí svého prezidenta

Ukrajina si dnes zvolí nového prezidenta. Viktora Juščenka, odcházející symbol "oranžové revoluce", nahradí někdo z dvojice Julija Tymošenková a Viktor Janukovyč. Panují obavy, že poražený kandidát zpochybní výsledek voleb a napadne ho soudní cestou. Vyloučené také nejsou masové protesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidentské volby na Ukrajině

prezidentské volby na Ukrajině | Zdroj: ČTK

Druhé kolo prezidentských voleb ale zatím probíhá bez vážnějších incidentů. Oznámila to Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která má na místě své pozorovatele.

Možnost odevzdat svůj hlas má do 19 hodin našeho času na 37 milionů oprávněných voličů. Mírným favoritem dnešních voleb je proruský kandidát Viktor Janukovyč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinské volby očima zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Kyjevě Petra Vavroušky

"Hlasovala jsem pro Janukovyče, protože on jediný pomůže naší zemi, hlavně zlepší vztahy s Ruskem," přeje si důchodkyně.

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Petr Vavrouška ve vysílání Radiožurnálu přiznal, že ho množství příznivců tohoto politika v ukrajinské metropoli překvapilo. "Přeci jen bašta Janukovyče je ruskojazyčný východ Ukrajiny."

Například ale paní Taťána Pavliková zase podporuje Juliji Tymošenkovou: "Ona je vzdělanější, to rozhodlo," dodává volička, která se však obává povolebního chaosu a protestů.

"Jedna i druhá strana nepřizná porážku a bude tvrdit, že volby nebyly férové," myslí si paní Taťána.

Juščenko: Ukrajinci se za volbu budou stydět

"Pokud bude mezi kandidáty malý rozdíl, zpochybní jeden či druhý svou prohru a napadne volby u soudu, říká Marina Stavnichuk z administrativy odstupujícího prezidenta Juščenka.

Ten dnešní hlasování komentoval poměrně ostře: "Myslím si, že se budou Ukrajinci za svou volbu stydět, ale taková je demokracie," dodal Viktor Juščenko.

První odhady výsledků napoví, co čeká Ukrajinu v dalších dnech.

Petr Vavrouška, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme