Janukovyč těsně vede, Tymošenková se nevzdává

Na Ukrajině končí sčítání hlasů po volbách. Velmi těsný náskok dvou procent si nad svou soupeřkou, současnou premiérkou Julií Tymošenkovou, drží Viktor Janukovyč. Pravděpodobně se tak stane novým prezidentem Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč si je jistý vítězstvím v prezidentských volbách

Viktor Janukovyč si je jistý vítězstvím v prezidentských volbách | Foto: AFP

Tymošenková tak zatím neskládá zbraně a výsledek nejspíše zpochybní. Podobně zvítězil v prezidentských volbách Janukovyč už před šesti lety, tehdy ho ale kvůli falšování a podvodům smetla Oranžová revoluce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinské volby sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Janukovyč se už prohlásil vítězem voleb, národ ale oslovil rusky. Tymošenková svou porážku zatím neuznala. Své příznivce vyzvala, aby bojovali za každý odevzdaný hlas. Nepochybně tak svou porážku neuzná a výsledky zpochybní u soudu.

Volby opět potvrdily, jak jsou voliči na Ukrajině rozděleni. Zatímco Janukovyč s převahou vítězí na východě země, západ podpořil proevropskou rétoriku premiérky Tymošenkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kyjevě je i komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák

Pravděpodobný vítěz voleb jí už vzkázal, aby se chystala na odchod z kabinetu. Janukovyč totiž oznámil, že hodlá spolupracovat s jiným šéfem vlády.

Ukrajina už ale není prezidentskou republikou, jako ještě na počátku volebního období Viktora Juščenka. Janukovyč tak k odvolání potřebuje parlament. Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Libora Dvořáka by pravděpodobný budoucí prezident mohl sestavit účelovou koalici, která by Tymošenkovou odvolala.

Pozorovatelé Evropského parlamentu nehlásí žádné masové falšování během hlasování. V ulicích Kyjeva je podle zpravodaje Českého rozhlasu zatím klid.

Oteplení vztahů s Ruskem

Rusko bude spolupracovat s jakýmkoli prezidentem, kterého ukrajinští voliči vyberou. V Kyjevě to po uzavření volebních místností prohlásil velvyslanec Moskvy Michajl Zurabov. Zároveň dodal, že Moskva s příchodem nového ukrajinského lídra doufá v oteplení vztahů s Kyjevem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška navštívil východo-ukrajinské město Jenakyjev, kde Viktor Janukovyč vyrůstal. Našel i Janukovyčovy bývalé spolužáky a kolegy z práce.

Ruský velvyslanec v Kyjevě Michajl Zurabov si je podle svých slov jistý, že se vztahy Moskvy s Kyjevem zlepší, ať už získá víc hlasů kterýkoli ze dvou kandidátů. Zurabov to prohlásil poté, co ještě v neděli večer navštívil volební štáby obou kandidátů.

Zároveň ujistil, že Rusko je připraveno spolupracovat jak s Viktorem Janukovičem, tak Julií Tymošenkovou. Oba přitom označil za pragmatické politiky, kteří chápou zásadní a pozitivní význam rusko-ukrajinské spolupráce.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme