Akreditační komise ministerstva školství se brání kritice

Akreditační komise ministerstva školství, která rozhoduje o tom, která vysoká škola bude učit ten který obor, se chystá odpovědět na kritiku, kterou jí podrobilo vedení Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Má jít o analýzu, z níž citoval deník Právo. Děkan a dva proděkani fakulty v ní údajně viní akreditační komisi z podílu na aféře na plzeňských právech a vyčítají jí podjatost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimíra Dvořáková, předsedkyně Akreditační komise,

Vladimíra Dvořáková, předsedkyně Akreditační komise, | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Schwarz a jeho proděkani se zaměřili na rozhodování komise za období 2004 až 2009. Vypočetli, že komise měla na jedno rozhodnutí o udělení či zamítnutí akreditace v průměru tři minuty, což podle Jiřího Schwarze znamená, že i díky rozsáhlosti podkladů je rozhodování komise zcela nahodilé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková na Rádiu Česko odmítla kritickou analýzu práce komise.

Podle vypracované analýzy je kauza plzeňských práv pouze prvním mohutně medializovaným případem. V něm prý převážily motivace k odhalení sporných skutečností nad motivacemi mlčet.

"Jsem, přesvědčen o tom, že plzeňský případ se takto provalil jen proto, že přímo v Plzni existovala motivace tuto záležitost zveřejnit. Kdyby zde dvě soupeřící skupiny nebyly, nikdy by zdejší okolnosti nevypluly na povrch," uvádí spoluautor kritické analýzy, děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritické analýze práce Akreditační komise ministerstva školství mluvili na Radiožurnálu její spoluautor, děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz a předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Úkolem Akreditační komise je přitom podle Schwarze pečovat o kvalitu českého vysokého školství. Kritizuje existenci 73 soukromých, veřejných a státních univerzit a vysokých škol, z nichž soukromých je 45.

Vysoké školství se podle kritiky i bez státních dotací stalo výnosným tržním odvětvím. Významnou institucí na trhu se stala dle Jiřího Schwarze i akreditační komise. Děkan národohospodářské fakulty vypracování analýzy zdůvodňuje morální povinností a výsledek předal ministryni školství Miroslavě Kopicové a také školskému výboru Sněmovny.

Celou analýzu a i odpověď na ní se rozhodla Akreditační komise zveřejnit dnes na svých webových stránkách.

Podle komise je kritika neodborná

"Tato kritika překvapila asi všechny. Mluvila jsem i s rektorem, jestli měl nějaké signály o této analýze, ani on nic nevěděl," říká předsedkyně Akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková, která mimo jiné působí, stejně jako Jiří Schwarz na Vysoké škole ekonomické, i když na jiné fakultě.

"Je to směsice pravd, polopravd a otevřených lží. Například vypočítat tři minuty, jako aritmetický průměr, o ničem nic nevypovídá. My se musíme zabývat všemi akreditacemi a reakreditacemi. Někdy jsme rozhodovali během sekund, když šlo například o několik desítek oborů, které byly pouze na dostudování. To bylo tehdy, kdy se obory měnily z pětiletých na tříleté bakalářské plus dvouleté magisterské studium. Byli ale ještě studenti, kvůli kterým se musela prodloužit akreditace. Byla to čistě administrativní záležitost, ale muselo to projít zápisem," pokračuje Dvořáková a dodává:

"Například u žádosti o anglickou mutaci výuky se pouze dokládá, že jsou vyučující schopni v anglickém jazyce vyučovat. A jedná se o desítky žádostí tohoto typu. Schválení této žádosti je velice rychlé a potom lze výpočtem dojít k takovému číslu, jako jsou ony tři minuty, což je nesmyslné číslo. A podobným způsobem je vypracována celá analýza."

"Vycházeli jsme z veřejně dostupných dat, která jsou veřejně přístupná na webových stránkách Akreditační komise. Podle nás je rozhodování Akreditační komise netransparentní, komise nemá žádné kontrolní mechanismy pro přidělování akreditací. Komise také nedělá žádnou analýzu, která by zkoumala kvalitu přidělovaných akreditací. Upozorňujeme tedy na to, že existuje systémová chyba," reaguje Schwarz.

Podle Dvořákové je kvalita kritické analýzy z odborného hlediska velmi špatná. Jsou v ní například doporučení, jejichž dodržování by znamenalo porušení českých zákonů a například neuznání českých diplomů v zahraničí.

"Analýza je účelová, protože jejím účelem bylo pomluvit komisi a to výběrem dat, jejichž kritická analýza nebyla provedena," myslí si Dvořáková.

Václav Pešička, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme