Podle zubařů by lidé měli za plomby platit

Zubaři chtějí, aby dospělí lidé platili za plomby hotově. Zdravotní pojišťovny by je hradily jen dětem a mladým lidem do osmnácti let a seniorům nad 65 let. Návrh předloží politikům po volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubní ordinace. (Ilustrační foto)

Zubní ordinace. (Ilustrační foto) | Foto: Josef Seifert

Zdravotní pojišťovny by podle České stomatologické komory ušetřily miliardu a 200 miliónů korun ročně. Zároveň by se ale měla posílit prevence, aby lidé potřebovali plomb méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz na Rádiu Česko uvedl, že by si měli pacienti plomby hradit sami.

"V současné době je z veřejného zdravotního pojištění za amalgámovou výplň hrazeno 220 korun. Těchto výplní se zhotoví v průměru pět miliónů ročně," říká prezident České stomatologické komory Pavel Chrz a dodává:

"Průměrné minutové náklady na provoz ordinace se totiž pohybují kolem dvaceti korun. Aby byl tedy provoz ordinace pokrytý, znamenalo by to, že na jednoho pacienta má zubař deset minut. A to na zhotovení kvalitní výplně opravdu nestačí."

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrazení amalgamových plomb. Téma pro 1.viceprezidenta Svazu pacientů Josefa Mrázka.

Podle České stomatologické komory by se průměrná cena výplně měla pohybovat kolem čtyř set korun. "To by potom znamenalo, že by za výplně měly být ze zdravotního pojištění vyplaceny dvě miliardy korun, namísto současné miliardy a to ve veřejném zdravotním pojištění opravdu není," uvádí Chrz.

Ušetřené peníze by se dle zubních lékařů měli alespoň z části použít na prevenci. "Zubní kaz je onemocnění, které je z 90 procent ovlivnitelné pacientem. A proto by jich mohlo být méně," vysvětluje prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

S návrhem ale zásadně nesouhlasí Svaz pacientů. Podle jejího 1.viceprezidenta Josefa Mrázka je ale návrh stomatologů nepřijatelný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpoplatnění amalgámových plomb mluvil v Ozvěnách dne prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

"V zásadě s avizovaným návrhem nesouhlasíme. Dokonce chystáme podat vlastní návrh, že by se stomatologie měla vrátit mezi péči hrazenou," řekl Mrázek Radiožurnálu a dodal:

"Část obyvatelstva má například vrozenou náchylnost k tvorbě zubního kazu. Navíc se u nás nevyvinula dostatečná preventivní osvěta v oblasti hygieny, aby bylo prokázáno, že si za špatný stav chrupu opravdu mohou občané sami."

Martina Mašková, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme