V ovzduší opět přibývá polétavého prachu

8. únor 2010
Zprávy , Zprávy

V ovzduší moravskoslezského kraje opět vzrůstá množství polétavého prachu. Během neděle se přitom situace zlepšila a limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl překročen jen mírně. Na některých místech je však dnes mezní hodnota pro polétavý prach znovu i více než dvojnásobně překročena. Množství polétavého prachu se ráno pohybovalo od 53 do 117 mikrogramů na metr krychlový.

Limit pro polétavý prach je nyní překročen na všech 15 měřících stanicích. Na třech měřících stanicích je hraniční hodnota překročena více než dvojnásobně. Nejhorší je situace ve Věřňovicích na Karvinsku, kde v 10:00 naměřili 147 mikrogramů, tedy téměř trojnásobek limitu. Více než dvojnásobně jsou překročeny limity také v Havířově, ostravských částech Zábřeh a Bartovice, v Orlové a Bohumíně.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Obyvatelstvo je tak vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Mimo jiné snižují odolnost organismu proti virovým či bakteriálním infekcím. Především starší lidé, nemocní a děti by se proto neměli pohybovat dlouho venku.

autor: tif
Spustit audio