Evropská unie chce podporovat auta na elektrický pohon

Evropská unie spouští nový projekt na podporu elektrických aut. Díky elektromobilům by se mělo zlepšit životní prostředí nebo snížit spotřeba energie. Také proto se stávají hitem mnoha světových automobilek, do vývoje elektromobilů se chystá investovat také Škoda Auto. Energetická skupina ČEZ chce zase do roku 2012 nakoupit až sto elektromobilů a otestovat je v běžném provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil Micro-Vett Fiorino

Elektromobil Micro-Vett Fiorino | Foto: ČEZ

"Budoucnost elektromobilů je velmi blízká. V současné době brání většímu masovému rozvoji automobilů na elektrický pohon především jejich vysoká cena. Hlavně baterií. Nicméně optimistické výhledy největších výrobců baterií hovoří o tom, že již v roce 2015 by se mělo celosvětově vyrobit zhruba půl milionu elektrických aut," říká redaktor časopisu Auto motor a sport Michal Štengl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektromobilech a jejich budoucnosti mluvil na Rádiu Česko redaktor časopisu Auto motor a sport Michal Štengl.

Auta s elektromotorem mají v současnosti dojezd sto až 150 kilometrů na jedno nabití. V ideálním případě by to ale bylo okolo 200 kilometrů.

"Při současných technologiích by ale baterie, která by takový dojezd umožňovala, vážila čtvrt tuny, což je mnoho. Dalším problémem je zajištění klimatizace, která je dnes velmi náročná na energii," pokračuje Štengl.

"Naopak největší výhody jsou jejich ekologičnost a nižší hlučnost. Záleží ale na tom, jakým způsobem je vyráběna elektřina pro jejich pohon," dodává redaktor časopisu Auto motor a sport Michal Štengl, podle kterého se budou elektromobily v budoucnosti prosazovat především v městských aglomeracích.

Alena Adamcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme