Marihuana Alzheimera nevyléčí

Účinné složky marihuany mají celou škálu léčebných účinků. Naděje na to, že by kanabinoidy mohly zpomalovat nebo dokonce léčit Alzheimerovu chorobu, jsou ale podle nové studie liché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konopí

Konopí | Foto: University of Missouri

Při výzkumu léčebných účinků konopí vědci využívají syntetické analogy přirozených kanabinoidů. Mezi nimi byla i látka se zkratkou HU210, která v mozku pokusných potkanů snižovala toxicitu plaků bílkoviny amyloidu a podporovala růst neuronů. Tvorba amyloidových plaků v mozcích je hlavní známkou a zároveň také pravděpodobnou příčinou obávané Alzheimerovy choroby.

Tým vědců z Univerzity Britské Kolumbie teď látku HU210 poprvé otestoval na myších, které nesou mutaci způsobující Alzheimerovu chorobu. Myši mají podobné příznaky jako lidé s Alzheimerem a obecně jsou považovány za velmi přesný model nositele nemoci. Autoři studie podle vlastních slov doufali, že najdou příznivé účinky, které by umožnily využívat marihuanu při terapii Alzheimera. Výsledky studie je ale zklamaly - myši, které denně dostávaly dávky sloučeniny HU210, si v testech paměti nevedly o nic lépe než jiné myši. Také formace plaků a hustota plaků byla stejná jako u kontrolní skupiny, nebo dokonce horší. V případě Alzheimerovy choroby tedy proslavené léčebné účinky marihuany zřejmě selhávají.

Zdroj: University of British Columbia, Current Alzheimer

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme