Ministři schválili konvergenční program i s návrhy úspor

Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu. Tento materiál je základním dokumentem země pro přijetí společné evropské měny euro a každoročně se zasílá k hodnocení Evropské komisi. Kabinet ho do Bruselu odešle do jednoho týdne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem

Ministr financí Janota (vlevo) s premiérem Janem Fischerem | Foto: Tomáš Adamec

Vláda tak schválila i návrhy kroků na snižování schodků veřejných rozpočtů ke třem procentům HDP v roce 2013 nebo 2014, potvrdil premiér Jan Fischer:

"Schválila tím program, který dává najevo vůli konsolidovat veřejné finance a deficit státního rozpočtu tak, aby z dráhy, kterou začínáme plánovaným schodkem 5,3 (procenta HDP), byli schopni sestoupit na 4,7 v dalším roce a na 4,2 v roce 2012," uvedl premiér.

Konkrétní kroky ke snižování deficitu bude muset podle dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty určit a uplatnit až vláda, která vzejde z jarních parlamentních voleb. Plánované snížení deficitu veřejných financí by podle Janoty umožnilo přijmout euro v roce 2016 nebo 2017.

Maastrichtská kritéria pro přijetí eura udávají, že deficit rozpočtu nesmí překročit tři HDP a státní dluh nesmí přesáhnout 60 procent. Loni podíl deficitu veřejných financí na HDP kvůli rekordnímu schodku rozpočtu stoupl podle ministerstva financí na 6,6. Předloni byl deficit veřejných financí 2,1 procenta.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme