Proč rakovina pustoší kosti

Vysoká hladina hormonu relaxinu souvisí s nádory, které se šíří do kostí a vyvolávají jejich destrukci. Otázkou ale bylo, jestli za ničení kostí může být zodpovědný právě relaxin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidská kost

Lidská kost | Foto: Fotobanka Profimedia

Nepřímé důkazy ukazovaly, že to možné je. Italští patologové z Padovské univerzity již dříve zjistili, že hormon INSL3 ze stejné rodiny jako relaxin může ovlivňovat buňky, které se podílejí na tvorbě kosti. Fyziologická hustota kostí je výsledkem dynamické rovnováhy mezi působením osteoblastů, které kost "stavějí", a jejich protějšku osteoklastů. Tyto buňky odstraňují starou kostní tkáň a svým účinkem tak vyvažují působení osteoblastů. Vědci získali podezření, že relaxin může nějakým způsobem posouvat rovnováhu ve prospěch odbourávání kosti.

Svou hypotézu si teď potvrdili na kulturách lidských buněk. Relaxin se navázal na receptory osteoklastů, a tím je přiměl "hladově" vstřebávat kostní tkáň. Buňky stimulované relaxinem nakonec do kosti vyžraly velké díry a do svého okolí uvolnily velké množství vápníku. Vzestup hladiny vápníku neboli hyperkalcémie je jedním z příznaků kostních metastází. Experimenty také ukázaly, že kromě poškozování kostí relaxin podporuje růst nádorů a způsobuje jejich vyšší invazivitu. Dobrá zpráva je, že tyto účinky ustaly poté, co vědci k buňkám přidali protilátky proti relaxinu. Podle autorů studie je proto možné, že podávání protilátek může zabránit poškození kostí a hyperkalcémii.

Zdroj: Science Now, Bone

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme