Zámek ve Vimperku povýšil na národní kulturní památku

Vláda dnes schválila seznam 38 nových národních kulturních památek. Mezi nimi se ocitl také zámek ve Vimperku. I když město není vlastníkem zámku, tím je stát, snahu o zápis na seznam národních kulturních památek podpořili zastupitelé Vimperku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Vimperk

Zámek Vimperk | Foto: Miroslav Tichák

Na otázku, co si od zápisu zámku do seznamu národních památek slibuje, Českému rozhlasu vimperský místostarosta Bohumil Petrášek odpověděl: "V každém případě to je zvýšení prestiže. Pokud se něco označí jako národní památka, tak je to vyšší stupeň ohodnocení historické budovy. Přináší to s sebou další synergické efekty, jako jsou lepší možnosti v získání finančních zdrojů, což v tomto případě není pro město, ale pro podnikatele."

Dnešní povýšení historické stavby, kde archeologové loni objevili pozoruhodné unikáty, na národní kulturní památku podporovali také obyvatelé města. Například Anna Bartošová věří, že nyní bude větší šance sehnat peníze na rekonstrukci zámku: "Byli bychom všichni rádi, kdyby se zámek za dotace mohl opravovat. Je to skvost krásné šumavské krajiny, prostě jsme všichni patrioti."

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme