Tymošenková odmítá uznat porážku ve volbách

Neúspěšná kandidátka v ukrajinských prezidentských volbách odmítá přiznat porážku. Současnou premiérku Juliji Tymošenkovou porazil v nedělním druhém kole voleb bývalý premiér Viktor Janukovyč. Jeho vítězství je ale velmi těsné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková | Zdroj: ČTK

Ústřední volební komise už oznámila, že vítězem prezidentských voleb je Viktor Janukovič. Zbývá sice dopočítat ještě půl procenta hlasů, ale na výsledku to už nic nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinské volby sleduje v Kyjevě zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Současná premiérka Julia Tymošenková však svůj boj o prezidentský post nevzdává. Jak uvádí ukrajinská média, na nočním zasedání svého volebního štábu prohlásila, že porážku neuzná.

Na Viktora Janukovyče přitom ztrácí přes 800 tisíc hlasů. Vyzvala ale své právníky, aby už začali připravovat žalobu na neregulérnost hlasování. Mezinárodní pozorovatelé ale volby označili za čestné a v duchu demokratických principů.

Julia Tymošenková ještě minulý týden slibovala, že pokud OBSE volby posvětí, svou porážku uzná. K takovému postupu ji vyzývají také někteří členové jejího volebního týmu. Rozhodnutí Tymošenkové totiž může jen zvýšit politickou nestabilitu na Ukrajině.

Kyjevu se tentokrát zřejmě vyhnou pouliční protesty proti výsledku voleb. Země je podle zpravodaje Českého rozhlasu unavená ze svých ekonomických a sociálních problémů a na protesty na náměstích nemá nikdo náladu.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme