Írán spustil výrobu vysoce obohaceného uranu

Írán zahájil obohacování uranu na 20 procent. Oznámila to státní televize s tím, že na proces dohlížejí inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Teherán dosud uran obohacoval pouze na 3 a půl procenta. Dnes zahájený proces bude trvat řadu měsíců. Západ se obává, že Írán může vyšší úroveň využít k výrobě jaderné zbraně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O íránském jaderném programu mluvil v Ranním Radiožurnálu Břetislav Tureček

Navrhl proto, že by palivové články pro Íránce vyráběl v zahraničí. Dohoda prozatím ztroskotala na protichůdných podmínkách obou stran.

Západ po Íránu požaduje, aby najednou vyvezl tři čtvrtiny svého polotovaru a pak počkal na dodávky paliva. Teherán trvá na postupných výměnách dodávek a to na íránském území.

Írán tvrdí, že potřebuje palivo do reaktoru, který vyrábí radioizotopy pro lékařské účely. Jak prohlásil íránský zástupce při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii Alí Asgar Soltáníje, čeká na ně 850 tisíc pacientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

I kdyby Írán opravdu vyrobil obohacený uran, řada západních expertů pochybuje, že je schopen tento uran přetavit v palivové tyče. Jak ale připomněl zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, v takovém případě by byl do půl roku schopen dvacetiprocentní uran obohatit na devadesát procent, což už je zbraňová úroveň.

Francie a Spojené státy už oznámily, že nejnovější postup Teheránu vyžaduje okamžité zpřísnění sankcí. Jakékoli obohacování uranu totiž Íránu zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme