Bavorští policisté každý den zahajují závojové pátrání

Když se řekne "závojové pátrání", zní to českému uchu docela něžně. Namátkové kontroly bavorské policie v německém pohraničí ovšem mají podle názoru mnoha českých řidičů k něžnosti asi stejně daleko jako Turecko do Evropské unie. Přesto nesou tento poněkud zavádějící název. Na jednu takovou kontrolní akci jsem do bavorského vnitrozemí s policejní hlídkou vyrazil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí policisté na dálnici A6

Němečtí policisté na dálnici A6 | Foto: Jiří Hošek

Společně s policisty Valentinem a Robertem jedem neoznačeným policejním autem. V okamžiku, kdy předjedeme podezřelý vůz, se za zadním oknem objeví obrazovka, na které se rozsvítí nápis "Policie. Následujte nás".

Přehrát

00:00 / 00:00

Bavorští policisté každý den zahajují závojové pátrání

Složení naší hlídky je poněkud atypické, protože policista Robert Kreiner má velmi slušné základy češtiny. Výhoda mnoha a mnoha hodin strávených společně s českými kolegy na hraničním přechodu Rozvadov. Na dálnici A6 právě kontrolujeme po střechu naložený mikrobus s českou poznávací značkou, ukrajinským řidičem a sedmi mladými Chorvaty.

"Jsme už na to zvyklí. Není to poprvé, co nás zastavili. Zřejmě na sebe upozorňujeme autem, protože nás je vždycky hodně. Jedeme z Mnichova. Byli jsme v Thajsku na dovolené," prozradil jeden z chorvatských pasažérů.

Němečtí policisté zastavili českou dodávku | Foto: Jiří Hošek

Zatímco mladí Chorvati mají z kontroly spíše legraci, jejich šofér Oleksandr má nervy trochu na pochodu. "Když jsem jel do Mnichova, tak mě zastavili na Rozvadově. Pak mě zastavili před Mnichovem a teď znova. To není možné," postěžoval si řidič.

"No víte, jestli je ta situace podezřelá... Určitě to stojí za prověření. Odkud kam ti lidé jedou, jak je to s autem, jestli není kradené, protože je hlášené na někoho jiného," vysvětluje policista Valentin Glass a spěchá údaje prověřit na počítači, který je napojený na centrální databázi.

"Asi bych byl taky rozčilený, kdyby mě v cizině jen tak zastavila a zkontrolovala policejní hlídka," má pochopení pro stížnosti českých občanů hornofalcký policejní prezident Rudolf Kraus. "Je to vždycky něco mimořádného. Aby měli řidiči úplně jasno v tom, o co nám jde, mají usnadnit informační letáky, které jsme kontrolovaným osobám začali rozdávat," doplnil.

Letáky a palubní počítač | Foto: Jiří Hošek

"Policista v kulichu mi jako policista nepřipadá. Mohli by mít aspoň nějakou uniformu nebo bundu s nápisem policie. Takhle bych si řekl, že to jsou hoši z vesnice," naráží další "oběť" závojového pátrání na časté téma stížností, a sice že kontroly provádějí policisté v civilu a v neoznačených vozech.

"Jednou o půlnoci jsem na dobře osvětleném parkovišti kontroloval českého státního příslušníka a i když jsem mu ukázal všechny odznaky a doklady, co jsem měl, neuvěřil mi, že jsem policista. Tak jsme jeli na nejbližší služebnu, kde na nás už čekali uniformovaní kolegové," může Robert Kreiner posloužit historkou i z tohoto soudku.

"Měli jsme tu malé množství stěžovatelů, kterým jsme dali za pravdu, kdy policisté skutečně nepostupovali správně. Těmto lidem jsme se taky omluvili," řekl Českému rozhlasu bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann | Foto: Jiří Hošek

Teď by měly být kontroly v pohraničí díky letáků ještě průhlednější a transparentnější. Škoda jen, že se na tento nápad nepřišlo už před dvěma lety.

MV: Stížností od českých občanů kolem 200

Jak v Ozvěnách dne uvedl Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, od vstupu Česka do schengenského prostoru /21. prosince 2007/ si na německé kontroly stěžovalo ministerstvu zhruba asi 150 až 200 českých občanů.

Lidé si podle něj nejvíce stěžují na frekvenci, na vystupování bavorských policistů, na jejich neústrojnost v obvyklé uniformě a na věci, které se týkají hloubky prověřování.

"My si myslíme, že systematičnost kontrol odpovídá tomu, že 29 procent řidičů na německých dálnicích není českého původu," uvedl Haišman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji českého ministerstva vnitra k závojovému pátrání hovořil v Ozvěnách dne Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

České ministerstvo vnitra podle něj na toto téma komunikuje už několik let se spolkovým ministerstvem. "Komunikace byla navázána už za bývalého ministra vnitra Langera a pokračuje i za Peciny. Jsou to záležitosti dopisů, které směřují na spolkové ministry vnitra a odpovědi jsou stále stejné - že je to v národní kompetenci a že se neshodují s našim hodnocením situace," uvedl.

Česká strana podle něj o tom mluví často v Bruselu na různých úrovních. "Evropská komise se přiklání k našemu názoru, že závojové pátrání není součástí normálních opatření při rozšiřování schengenského prostoru. Uvidíme jak se bude dál situace vyvíjet," dodal Tomáš Haišman.

mapa
Zvětšit mapu: Spolková dálnice A6

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme