Na prevenci rakoviny tlustého střeva upozorní kampaň Střevo tour

Onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku je v Česku druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Ročně je toto onemocnění zjištěno u zhruba osmi tisíc lidí a zhruba čtyři tisíce obyvatel na ně zemřou. Přitom by ve většině případů stačilo přijít k lékaři včas. Občanské sdružení Onkomaják ve spolupráci s Nadací Vize 97 proto i letos plánuje kampaň, která by zvýšila povědomí o této nemoci i důležitost včasné diagnózy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onkologická klinika

Onkologická klinika | Foto: www.fnspo.cz

U rakoviny tlustého střeva a konečníku, ostatně jako u jakéhokoliv jiného rakovinného onemocnění, je důležitá včasná diagnostika. Přesto stále zhruba třetina nemocných přijde k lékaři pozdě.

"Myslím, že je to všeobecně problém všech Čechů. Nejsme schopni věnovat se prevenci. K lékaři chodíme až na poslední chvíli. Jsme mistry světa v onemocnění rakovinou tlustého střeva a také v úmrtí na toto onemocnění," říká Pavla Šlosserová, ředitelka občanského sdružení Onkomaják.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prevenci rakoviny tlustého střeva a kampani Střevo tour 2010 mluvila na Rádiu Česko Pavla Šlosserová, ředitelka občanského sdružení Onkomaják.

"Proto se občanské sdružení Onkomaják rozhodlo, že podpoří informovanost o prevenci a léčbě rakoviny tlustého střeva a 11. února zahajujeme kampaň Střevo tour, během které si budou zájemci moci projít maketou tlustého střeva a dozvědět se mnoho užitečných informací o tomto vážném onemocnění. Kromě Prahy tour objede Plzeň, Chomutov, Ústí nad Labem, Pardubice, Zlín a další města s onkologickými centry," dodává Šlosserová.

Díky nadaci Vize 97 dochází v České republice k takzvanému plošnému screeningu, kdy lidé nad padesát let mají možnost si u svého lékaře nechat provést takzvaný test okultního krvácení. Lidé nad 55 let mohou podstoupit kolonoskopii. Obě tato vyšetření jsou hrazena zdravotní pojišťovnou.

Více informací, včetně instruktážního filmu, na které je zobrazeno kolonoskopické vyšetření absolvované kreslířem Petrem Urbanem, lze nalézt na stránce www.strevo-tour.cz nebo www.onkomajak.cz.

Patricie Polanská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme