Tajemství rostlin

7. únor 2010

Detaily mimozemských struktur, pohledy na krajiny vzdálených planet a jejich podivuhodné obyvatele, malířské fantazie i výlety do divokých snů. To všechno nabízí publikace, jejímž hlavním tématem je ve skutečnosti svět pozemské flóry, nahlížený prostřednictvím mikroskopu.

Publikaci nazvanou jednoduše a výstižně Tajemství rostlin vydalo nakladatelství Academia. Hned v úvodu je nutné říci, že jejím účelem je oslavit krásu přírodních detailů - nejde o vědecké dílo. Hlavní jsou tu výtvarné kompozice - mikrofotografie rostlin. Autorem dokonalých snímků je Viktor Sýkora, fotograf a vědecký pracovník 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy; v knize jich najdete kolem dvou set. Snímky doprovázejí krátké výstižné popisky z pera botaničky Věry Hroudové, která pracuje v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Dozvíte se z nich co vidíte na snímku a pokaždé i nějakou stručnou zajímavost navrch. A protože před objektivem Viktora Sýkory defilují rostliny prakticky z celého světa, je to opravdu poutavé čtení. Hlavním kritériem při výběru fotografovaných objektů a detailů přitom bylo výhradně jejich estetické působení.
Kniha je rozčleněna do čtyř hlavních oddílů, věnovaných semenům, plodům, květům a listům. Každý z nich je uveden krátkým textem. U semen popisuje různé způsoby jejich šíření a užitečnost semen pro civilizaci, u plodů zase nejrůznější uzpůsobení k jejich přenosu na dálku. U květů se mimo jiné dozvíte o vývoji krytosemenných rostlin a vztazích rostlin a hmyzu; u listů o jejich funkci a nejroztodivnějších přeměnách a formách. V závěru je připojena krátká kapitola pro techniky a fotografy, objasňující techniku vzniku publikovaných snímků, seznam literatury a hned tři rejstříky - český, latinský a také anglický. Všechny texty v publikaci jsou totiž dvojjazyčné, v češtině a angličtině, což ji činí přístupnou i zahraničním zájemcům. Nepochybuji o tom, že se nějací najdou. Milovníci přírodních krás a obdivovatelé kvalitních fotografií, které tyto krásy zachycují, žijí po celém světě.
Asi jediné, co by se publikaci Viktora Sýkory a Věry Hroudové Tajemství rostlin dalo vytknout, je absence údajů o měřítku zvětšení. Ani u jedné z fotografií se nedozvíte, jak jsou nasnímané detaily ve skutečnosti veliké. Pokud vám ovšem jde především o krásu a méně o vědu, žádné nedostatky nejspíš na knize nenajdete. V takovém případě se kochejte a žasněte! Stojí to za to.

Viktor Sýkora - Věra Hroudová: Tajemství rostlin : Secrets of plants. Praha: Academia 2009. ISBN 978-80-200-1770-3

autor: frv
Spustit audio