O špatném vzduchu na Ostravsku jednali poslanci

28. leden 2010

Prachu v ovzduší výrazně ubylo. Lidem v Moravskoslezském kraji se tak lépe dýchá. Nepomohla legislativa, ale příroda. Zvedl se vítr a začalo sněžit, což zlepšilo rozptylové podmínky. O katastrofální situaci na severu Moravy a ve Slezsku dnes jednali i poslanci.

Až třináctkrát překročené limity koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Tak to ještě včera vypadalo v Moravskoslezském kraji. Lidí jsme se ptali, kdo za situaci může. "Vláda za to může. Dokud se nedošlápne na ty podniky, tak to budeme dýchat stále," míní například jedna námi oslovená starší paní. "Asi všichni bychom se měli nějak umravnit," dodává další.

Aktuální situaci má pomoci řešit takzvaná smogová vyhláška. Ta ale zatím nefunguje, jak má. Předpis od loňského listopadu nutí vytipované podniky, aby na základě informací od meteorologů omezily výrobu. Firmy ale ještě nemají schváleny takzvané regulační řády, které nařizují konkrétní kroky. V Moravskoslezském kraji se to týká osmi provozů. Mezi nimi třeba vysokých pecí ArcelorMittal Ostrava a Třineckých železáren.

Jak upřesnil Jaromír Štěrba z ostravské pobočky České inspekce životního prostředí, proces schvalování ještě několik týdnů potrvá. "Inspekce samozřejmě ihned po obdržení je prostudovala, posoudila a s podniky vyvolala jednání s tím, že jsme s nimi jednali vlastně o rozšíření těchto regulačních opatření o další prvky. Čekáme, kdy nám ti provozovatelé projednané podmínky předloží znovu ve lhůtě, kterou jsme jim dali a která uběhne někdy počátkem února," vysvětluje Štěrba.

Některé firmy alespoň k některým opatřením sáhly dobrovolně. Třeba ArcelorMittal v Ostravě omezil podle mluvčí Věry Breiové výrobu na aglomeracích. "Jsou nejvýznamnějším zdrojem emisí. Jeden spékací pás je zcela zastaven, zbývající čtyři pásy jsou provozovány pouze omezeně," řekla mluvčí.

O ovzduší v Moravskoslezském kraji se dnes mluvilo i v Poslanecké sněmovně. Premiér Jan Fischer ale upozornil, že situace se nedá řešit ze dne na den. "Věci, které budeme moci připravit v podobě ještě i legislativních návrhů, i když je třeba zamašličkujeme a dáme vládě další, tak jsme připraveni provést ten návrh na výjezdní zasedání vlády v dotčeném regionu," řekl.

Nový zákon o ovzduší má mimo jiné umožnit regulaci dopravy a vjezd aut do určitých zón podle jejich emisí. Počítá také s takzvaným imisním přístupem, který má zaručit, že objem škodlivin neporoste.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu