Petr Svoboda - hrdina naganského 'turnaje století'

Přišel, viděl, zvítězil a zase zmizel. Ale nikoli z podvědomí našich sportovních fanoušků. Je totiž střelcem nejslavnějšího českého gólu v hokejové historii. Řeč je samozřejmě o Petru Svobodovi, který svou životní brankou zařídil naganské zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Procházka a Miroslav Augustin komentují hokejový turnaj století

Aleš Procházka a Miroslav Augustin komentují hokejový turnaj století | Foto: Archiv ČRo

Řekne-li kdokoli Nagano, vybaví se všem Čechům, kteří v roce 1998 dokázali alespoň občas zaměstnat mozek, zlato z olympijského hokejového turnaje.

Zasloužilo se o něj pod vedením Ivana Hlinky 23 hokejistů a asi každý z nich by si zasloužil samostatnou zmínku. My jsme však pro dnešní díl podivuhodných olympijských příběhů vybrali jen jednoho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Svoboda - hrdina naganského „turnaje století“

Objevil se v olympijské vesnici a většina členů české výpravy, včetně nejednoho hokejisty si říkala: "Kdo to je?" Petra Svobodu znal skutečně málokdo a nebylo divu. V roce 1984 v osmnácti letech po juniorském evropském šampionátu emigroval.

Chtěl hrát v nejlepší soutěži světa a sen se mu brzy splnil. Montreal si jej v témže roce vybral v úvodním kole draftu, jehož se jako první Čech sám osobně zúčastnil. A nadaný obránce se v NHL rozhodně neztratil.

Už o dva roky později zvedl nad hlavu slavný Stanleyův pohár. Nebýt zranění, reprezentoval by v roce 1991 na Kanadském poháru zemi javorového listu.

Na okamžik, kdy si obleče reprezentační dres, tak musel čekat dalších sedm let. Pro Ivana Hlinku měl být odchovanec litvínovského hokeje v Naganu jedním z klíčových hráčů. A skvělý charismatický kouč měl dokonalý čich.

Svoboda byl vidět na ledě i slyšet v kabině. Svou úsměvnou češtinou s americkým akcentem, plnou anglických výrazů, dokázal i největším hvězdám mužstva říci do očí, že - cituji - „Přijeli, aby celebrovali zlatou medaili, ne aby vyhráli kanadské bodování."

Nejslavnější gól

Sám se přitom ve statistikách jednotlivých zápasů často neobjevoval. Přišel 22. únor, 49. minuta finálového zápasu s Rusy a kdyby v tu chvíli někdo z posluchačů Radiožurnálu u přístroje trochu klimbal, o čemž se dá s úspěchem pochybovat, reportér Aleš Procházka ho probral:

„Góól góól góóóóóóóóól, Česká republika vede 1:0 v deváté minutě poslední třetiny. Autorem gólu, jestli se nemýlím, a to bych nechtěl, obránce Petr Svoboda", znělo z přijímačů.

Jedna jediná přesná střela finálového utkání zařadila Petra Svobodu navždy mezi nezapomenutelné postavy českého hokeje. Nic na tom nemůže změnit fakt, že dohromady přitom reprezentoval jen šestkrát.

Aleš Procházka, Miroslav Augustin, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme