Poslanci mluvili hodiny o protikorupčním balíčku, k hlasování se nedostali

Taktizování opět provázelo jednání sněmovny. Na dnešní mimořádné schůzi se dolní komora nedostala dál než k prvnímu bodu svého programu - vládnímu protikorupčnímu balíčku. Ani ten ale nakonec neodhlasovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Současnou mimořádnou schůzi svolala levice. O protikorupčních opatřeních se začalo mluvit před polednem a ani po téměř sedmi hodinách na hlasování nedošlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění ve sněmovně hovořil v pořadu Stalo se dnes komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

Poslanci se během dne přeli zejména o to, jak by měla přesně vypadat role protikorupčního agenta nebo jestli by měl mít korunní svědek za klíčové svědectví beztrestnost.

Podle šéfa sněmovního klubu ODS Petra Tluchoře je podrobná diskuze k tak závažnému tématu nutná. "My si myslíme, že korunní svědek má být korunní svědek. Pokud odhalí organizovanou skupinu mafiánů, pak je to v pořádku. Pokud je to jenom práskač, tak to není to, co bychom byli připraveni podporovat," uvedl Tluchoř.

Navzdory ostré debatě je zřejmé, že by nakonec měl vládní protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny projít do druhého čtení. Podpoří to i poslanci ODS a TOP 09, avizují ale, že v něm budou chtít později dělat změny.

Ministr Pecina už tomu, že by se vládní návrh na boj s korupcí podařilo schválit do květnových voleb, nevěří.

"Myslím, že některým pánům poslancům pravděpodobně naskakuje husí kůže zejména při pomyšlení, že by prošel institut korunního svědka, že by někdo začal rozkrývat, za co létají do zahraničí tryskáčema a kupují si vily v Toskánsku," podotkl Pecina.

ODS zabránila třetím čtením

Bohatá debata ale částečně navazovala na taktiku z minulého týdne, kdy se zejména občanští demokraté dlouhými diskusními příspěvky snažili oddálit schválení některých jiných norem, se kterými nesouhlasí. Jen místopředseda Ivan Langer dnes mluvil přes hodinu.

Navíc se ODS a zeleným podařilo odložit i třetí čtení zákonů, čímž se nebylo vůbec možné vyslovit například ke zvyšování mateřské. Protože jsou na středu a na čtvrtek svolána další mimořádná zasedání, není vůbec jasné, kdy se na návrhy dostane.

Obstrukce jako za sládkovců, zlobí se ČSSD

Podle sociální demokracie jde ze strany ODS o praktiky srovnatelné s obstrukcemi Sládkových republikánů. "Sládkovské obstrukce, které zahájila ODS před několika týdny, v zásadě zastavily chod Poslanecké sněmovny. Jsou jakýmsi svérázným příspěvkem ODS ke zhoršení politické kultury v naší zemi," podotkl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Občanští demokraté chtějí v dolní komoře co nejdéle pozdržet zákony, které zvyšují výdaje státu. Sází na to, že se o další zdržení postará Senát, kde má ODS a TOP09 většinu. K těmto normám patří například vyplacení třináctého důchodu, návrat nemocenské od prvního dne nebo zrušení regulačních poplatků.

Předseda ODS Mirek Topolánek připustil, že u některých návrhů jejich taktika nevyjde. "Nicméně chceme, aby bylo evidentní, čemu jsme bránili a čemu jsme případně nebyli schopni zabránit, aby bylo jasné, jaké dopady na zaměstnanost, na českou veřejnost, na české nemocné, na české důchodce tyto zákony budou mít," zdůraznil Topolánek.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme