Řekové stávkují. Protestují proti úsporným opatřením vlády

V Řecku dnes státní nemocnice fungují jen v pohotovostním režimu a studenti nejdou do škol. Na zemi zůstala také všechna dopravní letadla. To vše kvůli celodenní stávce zaměstnanců veřejného sektoru. Odboráři tak protestují proti úsporným plánům vlády. Kvůli vysokému zadlužení se Řecko nedávno dostalo na pokraj státního bankrotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Řecká vláda chce sáhnout k tvrdým opatřením. Věk pro odchod do důchodu má stoupnout na 63 let. Dnes je důchodová hranice o 2 roky nižší. Kabinet chystá také zvýšení některých daní a pokles mezd pro zaměstnance ve veřejném sektoru.

Ti si chtějí dnešní stávkou vynutit zrušení těchto plánů. Podle průzkumů ale zatím většina veřejnosti stojí za vládou. Ta se zavázala, že schodek rozpočtu do roku 2012 dostane pod 3 procenta HDP. Dnes v řeckých státních financích zeje skoro 13 procentní díra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O generální stávce v Řecku mluvila ve Světě o osmé Rádia Česko redaktorka Ivana Bernáthová

Dnešní čtyřiadvacetihodinová stávka, která začala o půlnoci, zastavila například veškerý letecký provoz v Řecku - stávkují totiž řídící letového provozu. Zrušen byl proto i dnešní let z Prahy do Atén.

Nepracují dnes ani státní nemocnice, školy, finanční a místní státní úřady. Ke stávce se přidali železničáři včetně pracovníků metra v Aténách.

Autobusová doprava ale částečně funguje a to hlavně proto, aby se stávkující dostali na protestní shromáždění, která se pořádají na mnoha místech v Řecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu téma přiblížili Andronika Čolasová a David Marek

Jak v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu řekla Andronika Čolasová, která v Aténách žije, dopolední demonstraci v Aténách zastihlo deštivé počasí, protestní akce se však obešly bez násilných incidentů.

"Akce se uskutečnily na několika místech, zasáhly hlavně centrum města, které bylo uzavřeno již od 10 hodin. Občané jsou zvyklí se těmto oblastem v případě mimořádných okolností vyhýbat."

Protesty potrvají do neděle

Odborový svaz zaměstnanců veřejného sektoru Adedy protestuje a bude protestovat různými formami až do neděle především proti plánům levicové vlády Jorga Papandrea zmrazit mzdy státním zaměstnancům a omezit jejich prémie a příplatky.

Balíček ekonomických opatření se podle odborářů finančně dotkne lidí, kteří tuto situaci nezavinili. Na vině je prý předchozí vláda, která falšovala statistiky a vyhnala deficit do 13procentní výše.

Pokud vláda ekonomický balíček co nejrychleji neupraví, přidají se státní zaměstnanci ke stávce pracovníků soukromého sektoru, plánované na 24. února ve více než 60 městech. Adedy požaduje dokonce zvýšení mezd, vytváření dalších pracovních míst a změny v daňovém systému, zvýhodňující například rodiny s dětmi.

,Odboráři by měli dostat rozum'

Papandreova vláda nátlaku podle všeho ustoupit nehodlá. Přestože se jedná o socialistickou vládu, která se při loňských mimořádných parlamentních volbách opřela o hlasy odborářů a dostala tak na kolena 5 let vládnoucí konzervativce - tedy Novou demokracii, tak teď zaznívají z řad levice hlasy, že by měli odboráři dostat rozum.

Jinak než škrty ve výdajích a změnou v daňovém systému a zvýšení spotřební daně na alkohol a cigarety není podle socialistů možné rozpočtový deficit snížit. Podobně to vidí i analytik Patria Finance David Marek.

"Obávám se, že jiné cesty než relativně drastických fiskálních škrtů pro Řecko není. Stávkovat sice Řekové mohou, ale dříve nebo později budou muset za svůj předchozí neoprávněný blahobyt zaplatit," řekl Marek ve vysílání Radiožurnálu.

O pomoci Řecku jedná Německo

Plánovaná úsporná opatření řecké vlády schválila minulý týden Evropská komise. Zůstává teď stále otázkou, zda tíživou finanční situaci Řecko zvládne samo, anebo s pomocí Mezinárodního měnového fondu či dalších zemí eurozóny, aby problémy Řecka nepoškodily euroměnu.

List Financial Times Deutschland včera na svých internetových stránkách uvedl, že německá vláda má organizovat evropskou pomoc předluženému Řecku. Zdroj z německé vládní koalice předtím agentuře Reuters sdělil, že země eurozóny se už v principu rozhodly této zemi pomoci, to však mluvčí německé vlády popřel.

Podle listu by měl spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble o podrobnostech zvažovaného plánu informovat špičky své vládnoucí strany CDU právě dnes. Pokud by mělo Řecko dostat pomoc, bylo by to jen za přísných podmínek a řecká vláda by musela od základů reformovat stát, uvedl podle listu jeden z významných členů CDU Michael Meister s tím, že konzervativcům jde především o stabilní euro, které je pro ně hlavní prioritou.

Řecký premiér Jorgos Papandreou je dnes taky na oficiální návštěvě Francie, má se v poledne setkat s prezidentem Sarkozym a není vyloučeno, že o evropské pomoci Řecku budou spolu taky jednat.

Ivana Bernáthová, Marika Táborská, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme