Farmaceutická firma Sanofi vydělala především na prasečí chřipce

Francouzská Sanofi-Aventis, majitel českého výrobce léků Zentiva, hlásí úspěšný rok. Ve čtvrtém čtvrtletí se zisky společnosti díky sázce na očkování proti prasečí chřipce meziročně zvýšily o deset procent na 1,8 miliardy eur, což překonalo očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Za celý rok pak jedna z největších farmaceutických společností světa nahlásila růst výnosů o třináct procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

"Výsledky byly dobré a překonaly očekávání trhu. Firma také oznámila, že poroste dividenda vyplácená akcionářům. Akcie reagovaly mírným růstem," říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích hospodaření farmaceutické firmy Sanofi-Aventis mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

"Zentiva získala pod křídly velké nadnárodní společnosti možnosti, které by jinak neměla. Jde o volný přístup svého portfolia na nové trhy, oblast distribučních sítí a vývojových kapacit. Pokud bude Sanofi expandovat v oblasti generických léků, bude to pravděpodobně v regionu střední a východní Evropy činit pod hlavičkou Zentivy," pokračuje Potměšil.

Podle analytika Potměšila je celý sektor farmacie méně citlivý na výkyvy ekonomiky. Je proto poměrně stabilní. Sama firma Sanofi očekává letos růst zisku až o pět procent.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme