Užitečná mykorhiza

15. únor 2010

Co se stane, když na plantáži banánovníku přidáme do půdy ke kořenům sazeniček banánů mykorhizní houby? V ideálním případě se může zkrátit doba sklizně plodů až o několik týdnů a navíc sklidíme až o třicet procent banánů více. O tom, že mohou mykorhizní houby pomoci s  řešením hrozícího nedostatku potravin hlavně ve třetím světě, hovoří vědci až v poslední době. Výzkum mykorhizy probíhá i na Katedře experimentální biologie PřF UK. Redaktorka Dagmar Jáňová natáčela s její vedoucí, docentkou Janou Albrechtovou.

Mykorhiza je vzájemně prospěšný vztah mezi kořeny rostlin a houbami, jejich podhoubím, které se vyskytuje v půdě. Vzájemná prospěšnost tkví v tom, že houby dodávají rostlině živiny z půdy, a to jednak minerální živiny, ale stejně tak pomáhají rostlině získávat i vodu. A rostlina jim na oplátku poskytuje cukry, které vyprodukuje fotosyntézou. Mykorhiza je vztah, který vznikl velmi dávno, již při přechodu rostlin na souš, tj. více než 400 miliónů let zpět. Při tomto přechodu se rostliny naučily od hub získávat živiny efektivnějším způsobem, než by to dokázaly jen s použitím vlastních orgánů či buněk, které měly k dispozici. Pozoruhodné je, že tento přirozený způsob získávání živin je charakteristický pro více než 80% rostlin, většina rostlin tedy tímto způsobem získává živiny a vodu z půdy. Výzkum mikorhizy v posledních desetiletích jednoznačně ukázal, že skýtá ohromný potenciál pro zemědělskou, zahradnickou i lesnickou produkci. Může přirozeným způsobem zvýšit biomasu produkovaných rostlin, zvýšit kvalitu plodů, lze tak zvýšit četnost kvetení, mykorhiza umí také zvýšit přirozenou ochranu rostlin, zvyšuje totiž odolnost vůči různým patogenům.  

Kterými rostlinami se zabýváte ve vašem výzkumu?
Na přírodovědecké fakultě nyní rozvíjíme projekt, který je zaměřen na využití mykorhizní technologie do pěstování zemědělských plodin, konkrétně rajčete a póru. To je samozřejmě jenom jeden malý projekt, který zapadá do celkového výzkumu mykorhizních rostlin pro zemědělství. Stejně důležitou součást mykorhizního výzkumu tvoří projekty zaměřené na využití mykorhizy pro přežívání rostlin v nějakých narušených ekosystémech. Třeba pod zátěží těžkých kovů nebo dalších toxických látek, kdy houby pomáhají rostlině lépe přežít ony podmínky a někdy také pomáhají tomu, že se toxické látky nedostanou do nadzemních částí rostlin, což může mít základní dopady na zlepšení kvality potravin.    

Logo

Existuje nějaká možnost využití mykorhizy na větších zemědělských plochách, ve větším měřítku?
Určitě, mykorhizní houby se přirozeně vyskytují v mnoha půdách, zároveň v současné době existuje mnoho preparátů komerčních, kdy můžeme mykorhizu dodávat do půd nebo i nepůdních substrátů.    

Jak takové obohacení probíhá?
Musíme provést jakési očkování, tj.do půdy dodáme rozmnožovací části houby, ať už se jedná o části podhoubí nebo spory, které umožní inokulaci (očkování)  kořenů rostlin, a rozvine se symbióza mezi kořenem rostlin a houbami.  

Dá se využít mykorhiza také tam, kde nejsou dobré půdní a klimatické podmínky, třeba v oblasti pouští?
Co se týče dodávání mykorhizních preparátů do půd, jeho velký význam se ukazuje právě v oblastech, které jsou nějakým způsobem narušené či ohrožené. Pokud je tam například nedostatek vody nebo nedostatek živin, mykorhiza může naprosto významným způsobem jak zvětšit nárůst biomasy, tak zlepšit odolnost rostlin, jejich přežívání v takových extrémních podmínkách. Takže velký potenciál mykorhizy se ukazuje v zemědělství, lesnictví, v zemích třetího světa.    

Logo

Další velmi významný aspekt využití mykorhizy může být i z hlediska současných globálních klimatických změn. Jsme v situaci, kdy se neustále zvyšuje koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, a je pro nás nesmírně důležité, abychom mohli zlepšovat ukládání uhlíku do různých zásobníků. A zjistilo se a nadále se na tom i pracuje, že mykorhiza může tvořit dosti značný zásobník uhlíku v půdě. Odhady říkají, že uhlík uložený ve vláknech mykorhizních hub může tvořit až 300 kg na 1 ha půdy, což je ohromné množství uhlíku, které v globálním měřítku představuje nezanedbatelnou zásobárnu.

Spustit audio