Ukrajinu čekají měsíce soudních sporů, myslí si pozorovatel OBSE

Ukrajinská premiérka Julije Tymošenková nechce uznat prohru ve druhém kole prezidentských voleb, které proběhlo v neděli. Odmítá přiznat vítězství svého rivala Viktora Janukovyče a stěžuje si na průběh hlasování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková | Zdroj: ČTK

Janukovyčovu Stranu regionů obviňuje z nátlaku na voliče a volebních machinací. Zatím bylo sečteno 99.99 procent odevzdaných hlasů a čeká se, jak dopadne hádka sčítacích komisařů v Simferopolu na Krymu.

Úplné, byť neoficiální výsledky ukrajinských voleb budou známy v pondělí. Šance na to, že by se ještě podařilo zvrátit jejich výsledek tak, jako před pěti lety během tzv. oranžové revoluce, je ale minimální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Nekvapil přiblížil povolební situaci na Ukrajině ve Světě o deváté Rádia Česko

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě označují volby za transparentní a spravedlivé. Tymošenková nicméně už svým právníkům údajně nařídila, aby připravili napadnutí výsledků u soudu.

Václav Nekvapil, jeden z pozorovatelů OBSE, v rozhovoru pro Rádio Česko potvrdil, že takový scénář předvídali.

"My jsme celkem očekávali, že jeden z kandidátů, který neuspěje, bude průběh voleb zpochybňovat. Právě proto byla OBSE připravena tou metodikou, aby maximálně transparentně zhodnotila průběh voleb, a to se odrazilo i v té závěrečné zprávě."

Václav Nekvapil ale nepředpokládá, že by tým Julije Tymošenkové mohl prokázat nějaká zásadní pochybení, která by výrazně ovlivnila volební výsledek.

"A pak si myslím, že se budu několik měsíců třeba hádat soudy na Ukrajině, jeden rozhodne tak, jeden jinak, už to tady bylo několikrát. A myslím si, že předčasné (parlamentní) volby budou," odhaduje další vývoj Václav Nekvapil, jeden z pozorovatelů OBSE.

Marika Táborská, Rádio Česko, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme